Şeful FSB acuză SUA, Marea Britanie şi Ucraina că ar fi în spatele atacului de la Moscova
0Directorul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB), Aleksandr Bortnikov, a acuzat marţi SUA, Regatul Unit şi Ucraina că s-ar afla în spatele atacului de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova, informează Reuters, care citează TASS.
Bortnikov a acuzat serviciile secrete ucrainene şi occidentale că au înlesnit atentatul, soldat cu 139 de morţi şi revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic.
„Credem că acţiunea a fost pregătită atât de islamiştii radicali înşişi, cât şi, bineînţeles, facilitată de serviciile speciale occidentale, şi că serviciile speciale ucrainene înseşi sunt implicate direct", a afirmat Bortnikov, citat de agenţia de presă RIA Novosti.
Totodată, Bortnikov a mai declarat că presupuşii autori ai atentatului urmau să fie primiţi „ca nişte eroi” în Ucraina, scrie Agerpres.
„Cel care a comandat (atentatul - n.r.) nu a fost încă identificat”, a susţinut el.
Ucraina a negat acuzaţiile privind implicarea sa în atac, în timp ce ţările occidentale au declarat că, potrivit informaţiilor de care dispun, ISIS-K, filiala afgană a grupării Stat Islamic, a fost responsabilă de atacul de lângă Moscova.
Serghei Lavrov: Rusia nu are nevoie de ajutorul Occidentului
„Sunt sigur că ne putem descurca şi singuri cu această anchetă", a declarat Lavrov în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său namibian, Peya Mushelenga.
În cazul acceptării ajutorului din partea ţărilor occidentale, acestea ar acţiona „clar în baza dublului standard" pentru „a-şi promova" versiunea care le convine lor asupra atentatului, a subliniat ministrul rus de externe.
Forţele de securitate ruse au reţinut 11 persoane suspectate ca având legătură cu atacul, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic, dintre care patru ar fi participat personal la atentat.
Putin vede mâna Ucrainei în atac
Preşedintele rus Vladimir Putin a văzut luni „mâna neagră" a Ucrainei în atacul jihadist de la sala de concerte Crocus City Hall, notează EFE.
„Iar naziştii, după cum se ştie, nu au avut niciodată scrupule în a folosi cele mai murdare şi inumane mijloace pentru a-şi atinge scopurile", a declarat el în timpul unei întâlniri cu membri ai guvernului şi ai forţelor de securitate, care a fost transmisă în direct la televiziune.
La prima vedere, Putin refuză să accepte ipoteza avansată de serviciile de informaţii occidentale potrivit căreia atacul ar fi fost comis de Statul Islamic din provincia Khorasan (ISPK).
„Ştim prin intermediul cui a fost comisă această crimă împotriva Rusiei şi a poporului său. Ne interesează cine a comandat-o", a spus el.
Alţi înalţi oficiali ruşi au invocat marţi la rândul lor presupusa implicare a Kievului şi a ţărilor occidentale în tragedie, deşi au recunoscut că anchetatorii nu au stabilit încă toţi vinovații pentru acest masacru.
Putin a cerut marţi Parchetului o „pedeapsă justă” pentru teroriştii care au comis atentatul, în conformitate cu legislaţia în vigoare în Federaţia Rusă.
Potrivit ultimelor cifre oficiale, atacul din oraşul Krasnogorsk, situat la aproximativ 20 de kilometri nord-vest de centrul Moscovei, s-a soldat cu cel puţin 139 de morţi şi 182 de răniţi.
Rusia decide arestarea în lipsă a şefului Serviciului de Securitate din Ucraina pentru terorism
Tribunalul Basmanni din Moscova a decis marţi arestarea în lipsă a şefului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasil Maliuk, acuzat de terorism, transmite EFE.
„Prin decizia Tribunalului districtual din Basmanni de la Moscova, se decide să se impună lui Vasil Vasilievici Maliuk măsura preventivă a reţinerii pe o perioadă de două luni de la extrădarea acestuia pe teritoriul Rusiei", se arată în hotărâre, postată pe canalul de Telegram al instanţei.
Astfel, Maliuk, şeful SBU din iulie 2022, a fost dat în urmărire şi aducere.
Potrivit ziarului rus "Kommersant", motivul este atacul efectuat în octombrie 2022 cu un camion-capcană asupra podului Kerci din Crimeea, care a deteriorat grav infrastructura cheie care asigură legătura între Rusia continentală şi peninsula ucraineană, anexată ilegal de Rusia în 2014.
Sentinţa instanţei ruse a fost anunţată la o zi după ce preşedintele rus Vladimir Putin a vorbit despre o implicare a Ucrainei în atacul jihadist asupra sălii de concerte de la Crocus City Hall, lângă Moscova.