Şefii securităţii naţionale din SUA şi Rusia plănuiesc o întâlnire în Europa. Şeful diplomaţiei ruse, discuţii constructive cu omologul american la Reykjavik

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierul SUA pentru securitate naţională, Jake Sullivan şi Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de securitate rus
Consilierul SUA pentru securitate naţională, Jake Sullivan şi Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de securitate rus

Secretarul Consiliului de securitate rus Nikolai Patruşev şi consilierul american pentru securitate naţională Jake Sullivan intenţionează să se întâlnească într-un oraş european în următoarele săptămâni, a informat miercuri cotidianul Kommersant fără a dezvălui surse, transmite Reuters.

Presa rusă a scris că cei doi vor discuta despre propunerea organizării unui summit între preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele american Joe Biden în cursul lunii iunie.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-a întâlnit miercuri seară în Islanda.

Relaţiile dintre Moscova şi Washington sunt la un nivel minim după perioada războiului rece din luna martie, după ce preşedintele Biden a spus că, în opinia sa, Vladimir Putin este un "ucigaş", iar Moscova şi-a rechemat ambasadorul de la Washington pentru consultări.

După ce a impus sancţiuni Rusiei luna trecută, preşedintele Joe Biden a afirmat însă că există încă loc pentru ca cele două ţări să colaboreze. 

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a salutat miercuri seara, la Reykjavik, discuţii "constructive" cu omologul său american Antony Blinken după prima lor întâlnire de la venirea la Casa Albă a preşedintelui Joe Biden, transmite joi AFP, preluată de agerpres.ro.

"Discuţia mi s-a părut constructivă", a spus Lavrov, citat de agenţia de ştiri rusă RIA Novosti.

Rusia şi Statele Unite "înţeleg necesitatea de a pune capăt climatului nesănătos care s-a format în relaţiile dintre Moscova şi Washington în aceşti ultimi ani", a spus el.

Lavrov a spus că a "simţit" mai ales că americanii nu sunt mulţumiţi, la fel ca ruşii, de expulzările reciproce de diplomaţi, care au avut loc de mai multe ori în ultimii ani.

"Această reacţie în lanţ, în opinia mea, nu e de folos nimănui", a apreciat şeful diplomaţiei ruse.

Totodată, Rusia şi-a confirmat propunerea de a "începe un dialog pe toate aspectele (...) stabilităţii strategice", potrivit ministrului rus de externe.

"Nu am văzut un refuz al acestei concepţii", a spus el.

"Vom dezvolta propuneri pentru preşedinţii noştri" privind situaţia referitoare la misiunile diplomatice, astăzi într-o situaţie de serviciu minim, şi consolidarea dialogului privind stabilitatea strategică", a mai declarat Serghei Lavrov.

Într-un comunicat, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a informat că secretarul de stat Antony Blinken a exprimat miercuri "profunde îngrijorări" cu privire la desfăşurarea trupelor ruseşti în Ucraina şi în apropierea frontierei, în cadrul primei întâlniri cu omologul său rus din capitala Islandei.

În cadrul acestor discuţii, care au durat aproape două ore, Antony Blinken a comunicat îngrijorările părţii americane,"printre altele", şi cu privire la starea sănătăţii opozantului rus Aleksei Navalnîi şi la "reprimarea organizaţiilor opoziţiei."

Un summit al preşedinţilor Joe Biden şi Vladimir Putin ar putea avea loc în luna iunie într-o ţară terţă, potrivit Moscovei şi Washingtonului, data şi locul nefiind încă stabilite.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite