Rusia: Un muzeu dedicat lui Boris Elţîn, investigat pentru posibile activităţi ca „agent străin"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul rus al Justiţiei a lansat o anchetă în legătură cu un muzeu dedicat fostului preşedinte Boris Elţîn, bănuit că a acţionat ca posibil "agent străin", au relatat joi media de stat ruse citate de Reuters.

Boris Elțîn
Boris Elțîn a fost preşedintele Rusiei post-sovietice între 1991 şi 1999. Foto: AFP

Centrul Elţîn din oraşul Ekaterinburg, în Urali, omagiază viaţa, activitatea şi moştenirea lui Boris Elţîn, care a fost preşedintele Rusiei post-sovietice între 1991 şi 1999 şi l-a desemnat ca succesor pe Vladimir Putin, scrie Agerpres.

Naţionalişti radicali ruşi îi reproşează că prezintă o viziune prea prooccidentală şi insuficient de patriotică a istoriei recente a ţării.

Termenul de „agent străin", cu conotaţia de spionaj, este folosit de autorităţile ruse în general împotriva jurnaliştilor, reprezentanţilor opoziţiei şi altor persoane sau entităţi despre care se consideră că desfăşoară activităţi împotriva statului rus, susţinute din străinătate.

Desemnarea centrului sus-numit ca „agent străin", dacă va fi confirmată în urma anchetei, ar fi o pată pe moştenirea lui Elţîn, decedat în 2007, la 76 de ani, şi ar transmite un nou semnal că Rusia, în plin război cu Ucraina, se preocupă să elimine viziunile asupra propriei istoriei diferite de cele promovate de Putin, căruia îi place să se compare cu ţarii războinici, cum a fost Petru cel Mare, scrie Reuters.

Ancheta este sensibilă politic, din conducerea muzeului făcând parte ministrul apărării Serghei Şoigu şi doi înalţi oficiali de la Kremlin, Anton Vaino şi Aleksei Gromov.

  O verificare „aprofundată"   

Potrivit analistei politice Tatiana Stanoiava, ancheta este problematică chiar şi pentru preşedintele Putin, având în vedere că o eventuală distrugere a reputaţiei unui fost lider rus poate crea un precedent pe care Putin ar putea dori să-l evite.

Multă vreme rival al liderului sovietic Mihail Gorbaciov şi unul din vectorii destrămării URSS, personalitatea lui Boris Elţîn continuă să-i divizeze pe ruşi. Mulţi ruşi şi-l amintesc ca amator de alcool şi îl consideră responsabil pentru haosul care a caracterizat perioada de după prăbuşirea URSS, când Rusia a fost în situaţia de a primi ajutor occidental şi mulţi oameni au fost împinşi într-o situaţie precară, în timp ce un grup de „oligarhi" au acumulat averi vaste.

Potrivit agenţiei de presă RIA, ministrul justiţiei Oleg Sviridenko a declarat unei comisii parlamentare că a început o verificare „aprofundată" a Centrului Elţîn şi că nu va fi ascuns nimic.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a spus că nu ştie ce anume a determinat lansarea anchetei, care se înscrie însă în „activitatea normală" a Ministerului justiţiei.

Muzeul a asigurat că întreaga sa activitate, inclusiv cea financiară, este transparentă şi legală şi şi-a exprimat încrederea că verificarea va confirma că „nu sunt şi nu pot fi motive de a declara Centrul Elţîn agent străin".

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite