Cum s-a produs tragedia soldată cu 78 de morți și sute de dispăruți din Marea Mediterană. 100 de copii ar fi fost la bord VIDEO

0
Publicat:

Cel puțin 78 de persoane au murit și peste 100 au fost salvate după ce barca lor de pescuit s-a scufundat în largul sudului Greciei.

Tragedine în Marea Mediterană FOTO Profimedia
Tragedine în Marea Mediterană FOTO Profimedia

Supraviețuitorii au sugerat că în barcă s-ar fi putut afla până la 750 de persoane, iar 100 de copii s-ar fi aflat în cală, potrivit bbc.com.

Grecia spune că aceasta este una dintre cele mai mari tragedii ale migranților din istoria sa și a declarat trei zile de doliu.

Autoritățile spun că ofertele lor de ajutor au fost refuzate, dar se confruntă cu acuzații că nu au făcut suficient pentru a ajuta.

Ambarcațiunea s-a scufundat la aproximativ 80 km (50 de mile) la sud-vest de Pylos, după ora locală 02:04 miercuri dimineața, potrivit pazei de coastă grecești, care a redus numărul de morți confirmat anterior de 79 la 78.

Agenția de frontieră a UE, Frontex, a declarat că a reperat ambarcațiunea marți după-amiază devreme și a informat imediat autoritățile grecești și italiene. Paza de coastă a declarat ulterior că nimeni de la bord nu purta veste de salvare.

Într-o cronologie furnizată de paza de coastă, aceasta a precizat că primul contact a fost făcut cu barca de pescuit la ora 14:00 (11:00 GMT) și că nu a fost făcută nicio cerere de ajutor.

Acesta a declarat că ministerul grec al transporturilor maritime a luat contact în repetate rânduri cu vasul și i s-a spus în repetate rânduri că acesta dorea pur și simplu să navigheze spre Italia. O navă sub pavilion maltez a furnizat alimente și apă în jurul orei 18:00, iar o altă navă a furnizat apă la trei ore după aceea, a adăugat acesta.

Apoi, miercuri, în jurul orei 01:40, cineva de pe vas ar fi anunțat paza de coastă grecească că motorul vasului a avut o defecțiune.

La scurt timp după aceea, ambarcațiunea s-a răsturnat, având nevoie de doar zece până la cincisprezece minute pentru a se scufunda complet. O operațiune de căutare și salvare a fost declanșată, dar a fost complicată de vântul puternic.

Alarm Phone, o linie telefonică de urgență pentru migranții aflați în dificultate pe mare, s-a plâns că paza de coastă era "conștientă de faptul că nava se afla în pericol cu ore înainte de a fi trimis vreun ajutor", adăugând că autoritățile "au fost informate din diferite surse" că ambarcațiunea se afla în dificultate.

Aceasta a adăugat că este posibil ca oamenii să se fi temut să se întâlnească cu autoritățile grecești deoarece erau conștienți de "practicile oribile și sistematice de respingere" ale țării.

Jérôme Tubiana de la Médecins Sans Frontières a declarat pentru radioul francez că autoritățile europene și grecești ar fi trebuit să intervină mai devreme. "Este cu adevărat șocant să auzi că Frontex a survolat vasul și nimeni nu a intervenit, deoarece vasul a refuzat toate ofertele de ajutor... un vas supraîncărcat este un vas în pericol."

Se crede că ambarcațiunea se îndrepta din Libia spre Italia, iar majoritatea celor aflați la bord ar fi bărbați în vârstă de 20 de ani.

Aceștia călătoreau de mai multe zile, potrivit presei locale, care a adăugat că barca a fost abordată marți după-amiază de o navă cargo malteză care i-a furnizat alimente și apă.

Supraviețuitorii au vorbit de până la 500-750 de persoane la bord, iar directorul regional de sănătate, Yiannis Karvelis, a avertizat asupra unei tragedii fără precedent: "Numărul persoanelor aflate la bord a fost mult mai mare decât capacitatea care ar trebui să fie permisă pentru această ambarcațiune".

Un supraviețuitor a declarat unui medic de la un spital din Kalamata că a văzut 100 de copii în cală.

Cpt. Nikolaos Alexiou, de la paza de coastă, a declarat pentru televiziunea publică că ambarcațiunea s-a scufundat într-una dintre cele mai adânci părți ale Mediteranei.

Naționalitățile victimelor nu au fost încă anunțate

Supraviețuitorii au fost transportați la Kalamata, iar mulți dintre ei au fost tratați la spital pentru hipotermie sau răni minore.

Radiodifuzorul public ERT a declarat că trei persoane suspectate că ar fi traficanții au fost duse la autoritatea portuară centrală din Kalamata și sunt interogate.

Președinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou, i-a vizitat pe unii dintre cei salvați și și-a exprimat tristețea pentru cei care s-au înecat.

În fiecare an, sute de oameni mor încercând să traverseze Mediterana. În februarie, o ambarcațiune cu migranți s-a răsturnat în apropiere de Cutro, în regiunea Calabria din sudul Italiei, ucigând cel puțin 94 de persoane - unul dintre cele mai mortale incidente înregistrate.

Oficialul grec din cadrul Ministerului grec al Migrației, Yiorgos Michaelidis, a declarat că Grecia a solicitat în repetate rânduri o politică "solidă" a UE în domeniul migrației "pentru a accepta persoanele care au cu adevărat nevoie și nu doar pe cei care au bani pentru a plăti traficanții".

"În acest moment, traficanții sunt cei care decid cine vine în Europa", a declarat el pentru BBC.

"Cazul este ca UE să ofere azil, ajutor și siguranță pentru cei care au cu adevărat nevoie. Nu este o problemă a Greciei, a Italiei sau a Ciprului... UE este cea care trebuie să încheie o politică solidă privind migrația".

Grecia este una dintre principalele rute de intrare în Uniunea Europeană pentru refugiații și migranții din Orientul Mijlociu, Asia și Africa.

Luna trecută, guvernul elen a fost criticat la nivel internațional din cauza unor înregistrări video care ar fi arătat expulzarea cu forța a unor migranți care au fost lăsați în derivă pe mare.

Peste 70.000 de refugiați și migranți au sosit în acest an în țările de pe linia întâi a Europei, majoritatea ajungând în Italia, potrivit datelor ONU.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite