Rusia și Belarus acordă 200 milioane de dolari pentru proiecte din domeniul militar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia şi Belarus vor atribui în jur de 200 milioane de dolari unor proiecte din domeniul militar în cadrul celor 1,5 miliarde de dolari pe care Moscova i-a împrumutat Minskului pentru înlocuirea importurilor afectate de sancţiunile occidentale în urma campaniei militare ruse în Ucraina, relatează EFE.

Aleksandr Lukașenko și Vladimir Putin.
Rusia și Belarus au aprobat două proiecte din domeniul militar. FOTO Profimedia

  Premierul belarus, Roman Golovcenko, a declarat pentru agenţia oficială de presă Belta că, pentru moment, ambele ţări au aprobat două proiecte: unul de aproximativ de 1,2 miliarde de dolari pentru proiecte civile şi altul de 200 de milioane de dolari pentru proiecte militare.

 Obiectivul investiţiei de 200 de milioane vizează în principal în zona microelectronică, a indicat el, scrie Agerpres.

Aproape toate proiectele sunt de inginerie automobilistică”, a explicat Golovcenko, referindu-se la proiectele civile, menţionând că Minskul a prezentat Moscovei peste zece proiecte de înlocuire a importurilor, în prezent cele două părţi analizând planurile de afaceri. 

Sancţiunile occidentale împiedică Rusia să importe tehnologie care ar putea fi folosită în sectoarele apărării şi aerospaţial, dar Belarus a sprijinit Kremlinul încă de la începutul campaniei militare în Ucraina nu doar politic, ci şi logistic. 

Belarus şi-a pus la dispoziţia Rusiei teritoriul pentru atacurile acesteia împotriva ţării vecine şi a promovat crearea unui grup de forţe comune şi desfăşurarea de bombardiere ruseşti pe aerodromurile situate în apropierea nordului Ucrainei, printre alte ajutoare acordate armatei ruse. 

Premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară exercită în prezent preşedinţia semestrială a UE, a declarat marţi că Uniunea Europeană ar putea sancţiona Belarus, aliatul Rusiei, pentru rolul său în conflictul din Ucraina, potrivit AFP. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite