Rusia anunţă un nou test reuşit al rachetei de croazieră hipersonice Zircon. Ţinta, la 1000 de kilometri distanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Armata rusă a anunţat sâmbătă că a efectuat cu succes un nou tir de testare a rachetei hipersonice de croazieră Zircon, catalogată drept „invincibilă” de către Vladimir Putin, cu o rază de acţiune de maximum 1.000 de kilometri, în timp ce Moscova îşi intensifică ofensiva militară în Ucraina, relatează AFP.

Racheta Zircon a fost trasă de la bordul fregatei Amiral Gorşkov, din Marea Barents, către o ţintă situată în apele Mării Albe, în Arctica, a precizat într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Ţinta, situată la aproximativ 1.000 de kilometri distanţă, „a fost vizată cu succes”, subliniază ministerul. Acest tir a fost efectuat în cadrul unor „teste ale unor arme noi” ruseşti, precizează aceeaşi sursă.

Primul tir oficial al unei rachete de tip Zircon a avut loc în octombrie 2020, iar preşedintele rus Vladimir Putin saluta atunci un „mare eveniment”. Alte teste au avut loc ulterior, tot de la bordul fregate Amiral Gorşkov şi de la bordul unui submarin.

Racheta, cu o rază de acţiune maximă de 1.000 de kilometri, urmează să echipeze atât nave de suprafaţă, cât şi submarine din cadrul Flotei ruse. La aproape o lună după ce a invadat Ucraina, Rusia a anunţat, în martie, că a folosit rachete hipersonice de tip Kinjal pentru prima oară în luptă. Moscova nu a mai anunţat anterior folosirea acestui tip de armament în afara unor teste.

Rachetele balistice hipersonice de tip Kinjal şi cele de croazieră de tip Zircon fac parte dintr-un nou tip de armament dezvoltat de către Rusia, pe care Vladimir Putin le-a calificat drept „invincibile”.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite