Rusia a trimis pe front un nou model de tanc cu componente de acum 50 de ani - VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fotografie distribuită pe rețelele de socializare arată că armata rusă a trimis pe front o variantă nouă a unui tanc vechi, acesta fiind îmbunătățit cu componente care ar fi fost considerate de ultimă generație în urmă cu jumătate de secol.

Tancul pare să fie intact, ceea ce în sine este demn de remarcat, notează Forbes.

Printre cele 1.770 de tancuri pe care rușii le-au pierdut în primul an al războiului lor mai amplu împotriva Ucrainei se numără nu mai puțin de 65 de T-62. Ucrainenii au capturat atât de multe T-62 încât au început să transforme unele dintre ele în vehicule de intervenție.

Ceea ce este special la T-62 este optica sa. În anii '70 și '80, un T-62 de 40 de tone, cu patru persoane, avea fie un TSh-2B-41, fie un TShSM-41U pentru artilerie și lunete termice active - care funcționează cu un reflector cu infraroșu - din familia TKN-2.

Aceste lunete îi permiteau unui artilerist T-62 să tragă cu tunul său de 115 milimetri cu țeavă lisă aproximativ o milă în timpul zilei și poate o jumătate de milă pe timp de noapte. Precizia depindea în mare măsură de faptul că tancul se afla în mișcare.

„Asta nu e grozav deloc”, notează Forbes. 

Leopardul german Leopard 1A5, care a intrat în serviciu la mijlocul anilor 1980, cam în același timp cu T-62M și T-62MV modernizate - acesta din urmă adaugă un blindaj reactiv cu șuruburi - are un vizor EMES-18 pentru artilerist care are probabil o rază de acțiune dublă în aceleași condiții.

Iar Leopard 1A5, spre deosebire de T-62M/MV, are o stabilizare excelentă pentru armele sale, ceea ce înseamnă că tancul german poate trage cu precizie în mișcare.

Pe măsură ce scoate până la 800 de T-62 din depozitele pe termen lung, producătorul rus de tancuri Uralvagonzavod echipează unele dintre ele cu vizorul termic analogic pentru artilerie 1PN96MT-02, care este cu o generație mai nou decât vizorul anterior al T-62.

Din păcate 1PN96MT-02 ar fi fost de ultimă generație în anii 1970.

Acesta permite artileristului să angajeze o țintă la o distanță de până la 3 km. Aceasta reprezintă două treimi din raza maximă de acțiune a noului vizor digital Sonsa-U, care echipează cele mai recente tancuri T-90, precum și câteva T-80 și T-72 modernizate.

Principala problemă cu Sosna-U ar putea fi faptul că include componente franceze de înaltă calitate pe care industria rusă nu pare să le poată reproduce și pe care Rusia nu le poate importa în mod legal din cauza sancțiunilor impuse de Franța după ce trupele rusești au invadat peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

Astfel, modelul 1PN96MT-02, mai simplu, dar mai puțin capabil, apare pe tot mai multe tancuri rusești din „rezerva de război” - nu doar T-62, ci și T-72 și T-80.

„Este clar că industria rusă nu poate reproduce Sosna-U suficient de rapid pentru a ține pasul cu reactivarea tancurilor vechi. Cel mai bun T-62 reactivat ar fi un T-62MV cu blindaj reactiv și un sistem de țintire 1PN96MT-02. Ziceți-i T-62MV Obr. 2022 sau Obr. 2023. Acest «nou» T-62 poate vedea un pic mai departe decât un «vechi» T-72 și poate rezista un pic mai bine unor obuze explozive. Dar este tot un T-62. Și în mare parte rămâne doar o țintă de antrenament pentru trupele ucrainene”, ironizează Forbes situația.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite