Războiul Rece, în terenul lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin si Barack Obama
Vladimir Putin si Barack Obama

Timp de două zile, liderii Grupului Douăzeci, supranumit G20, vor participa la summitul anual organizat de Rusia, la Sankt Petersburg. În mod tradiţional pe masa discuţiilor se află problemele economice ale lumii, pe care marii lideri le abordează an de an.

Cu toate acestea, summitul de la St. Petersburg se anunţă a fi o întâlnire dificilă, pe fondul răcirii relaţiilor dintre cele mai importante două puteri ale lumii, Rusia şi Statele Unite.

„De la sfârşitul Războiului Rece, nu am văzut niciodată un nivel mai scăzut al relaţiei dintre preşedinţii Statelor Unite şi ai Rusiei, ca acum“, a declarat directorul institutului de cercetare politică, Carnegie Moscow Centre.

Tensiunile dintre Washington şi Kremlin au escaladat odată cu agravarea situaţiei din Siria şi, implicit, a deciziei preşedintelui Obama de a interveni militar pentru a „pedepsi“ regimul de la Damasc, în timp ce Vladimir Putin şi-a folosit dreptul de veto pentru a bloca o rezoluţie ONU în acest sens. Anterior, administraţia americană anunţase anularea întâlnirii bilaterale dintre Putin şi Obama, programată după summitul de la St. Petersburg, în semn de protest faţă de decizia Moscovei de a-i acorda „fugarului“ Edward Snowden, azil politic temporar în Rusia.

Liderii celor 19 economii dezvoltate ale lumii, alături de Uniunea Europeană ca entitate separată, vor aborda chestiunile economice cele mai fiebinţi ale momentului, printre care şi decizia legislatorilor americani de a înăspri politica monetară. Acest lucru ar crea o presiune mare pe monedele de schimb şi bursele din întreaga lumea, cu efecte directe asupra pieţelor emergente. Ţări din grupul BRICS, precum India şi Brazilia, se confruntă deja cu retrageri uriaşe de capital ale unor mari investitori, care îşi mută finanţele spre Statele Unite şi Europa, cauzând o depreciere rapidă a monedelor în ultimele săptămâni.

Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, economiile emergente reunite sub titulatura BRICS, vor propune în cadrul summitului crearea unor rezerve valutare comune care să le protejeze de volatilitatea pieţelor financiare.

Un alt punct de discuţie va fi reprezentat de lupta globală împotriva evaziunii fiscale, în continuarea măsurilor propuse în această vară la summitul G8 din Irlanda de Nord, de eradicare a paradisurilor fiscale. Rusia s-a arătat interesată de promovarea unei agende internaţionale de luptă împotriva corupţiei.

„Mă voi adresa lui Obama, nu în calitate de coleg, şi nici ca unui preşedinte american, ci ca unui câştigător al Premiului Nobel pentru Pace“ Vladimir Putin

Siria, „elefantul din cameră“

Subiectul crizei din Siria nu se află pe niciuna dintre agendele oficiale ale summitului G20, însă discuţiile din spatele camerelor vor fi cu siguranţă acaparate de posibilele alianţe pe care Washingtonul şi Moscova vor să le facă că alte mari puteri, pentru a-şi impune politica externă referitoare la soluţionarea războiul civil sirian. Cu o intervenţie militară anunţată în Siria, chiar şi fără acordul Consiliului de Securitate al ONU şi avertizat de Secretarul General Ban Ki-moon cu privire la „ilegalitatea“ unei acţiuni armate a Statelor Unite în Siria, preşedintele Obama caută aliaţi pentru această măsură. Întâlnirea bilaterală a lui Barack Obama cu preşedintele francez preconizează începutul unui nou binom de putere, pe axa Washington-Paris, care ar putea debuta cu un atac asupra Siriei.

China joacă la dublu

Preşedintele chinez Xi Jinping va avea întrevederi bilaterale atât cu partenerul său declarat, Vladimir Putin, cât şi cu preşedintele american Barack Obama. Promovând o politică moderată pe fondul escaladării tensiunilor dintre Moscova şi Washington, China este unul dintre cei mai mari cumpărători de armament rusesc şi se bucură de o dezvoltare a relaţiei comerciale cu Rusia, estimată la 100 miliarde de dolari până în 2015. Relaţiile sino-ruse urmează o tendinţă de ascensiune şi în domeniul infrastructurii maritime, prin securizarea unor rute importante, precum cea din Marea Nordului înspre apele Arctice.

Pe plan militar, Rusia şi China au creat un front comun împotriva iniţiativei Statelor Unite de a lansa un atac militar asupra Siriei, fără a lăsa loc de negocieri în acest sens.

Cu toate acestea, se aşteaptă o reîncălzire a relaţiilor dintre „pivotul Asiei“ şi SUA, după ce Obama şi  preşedintele chinez vor discuta bilateral despre dezvoltarea climatului de afaceri dintre cele două state, drepturile omului, situaţia Coreei de Nord, dar şi securitatea cibernetică. Xi vrea ca Statele Unite să recunoască ascensiunea Chinei spre statutul de putere mondială, nu numai în termeni economici, dar şi din punct de vedere strategic. Obiectivul preşedintelui chinez este să convingă SUA că zilele de întâietate strategică a Washingtonului în regiunea Asia-Pacific se apropie de sfârşit, pe măsură ce China îşi consolidează influenţa în zonă.

Start Summit-ului G20. Cei mai puternici lideri din lume se întrunesc la Sankt Petersburg

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite