Războiul din Ucraina. Ce s-a întâmplat cu Forţele Aeriene ale Rusiei? Oficiali americani, experţi, nedumeriţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avioane militare ruseşti survolează Piaţa Roşie din Moscova, cu ocazia paradei de Ziua Victoriei, pe 9 mai 2021 Foto EPA EFE
Avioane militare ruseşti survolează Piaţa Roşie din Moscova, cu ocazia paradei de Ziua Victoriei, pe 9 mai 2021 Foto EPA EFE

Înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, serviciile de informaţii americane au prezis un asalt fulminant al Moscovei care va mobiliza rapid vasta putere aeriană rusă pe care armata sa a trimis-o pentru a domina cerul Ucrainei.

Dar primele şase zile au încurcat aceste aşteptări şi, în schimb, au văzut Moscova acţionând mult mai delicat cu puterea sa aeriană, atât de mult încât oficialii americani nu pot explica cu exactitate ce anume determină comportamentul aparent de risc al Rusiei.

„Nu sunt neapărat dispuşi să-şi asume riscuri mari cu propriile lor aeronave şi cu proprii piloţi”, a spus un înalt oficial american al apărării, vorbind sub rezerva anonimatului.

Cu mult depăşită de armata Rusiei, în ceea ce priveşte numărul şi puterea de foc, forţa aeriană a Ucrainei încă zboară şi apărarea sa antiaeriană este încă considerată a fi viabilă - un fapt care derutează experţii militari.

După salvele de început ale războiului din 24 februarie, analiştii se aşteptau ca armata rusă să încerce să distrugă imediat forţele aeriene şi apărarea aeriană a Ucrainei.

Acesta ar fi fost „următorul pas logic şi anticipat pe scară largă, aşa cum sa văzut în aproape fiecare conflict militar din 1938”, a scris grupul de reflecţie RUSI din Londra, într-un articol intitulat „Cazul misterios al forţelor aeriene ruse dispărute”.

În schimb, avioanele de luptă ale forţelor aeriene ucrainene încă efectuează misiuni defensive şi atac la sol la nivel scăzut.

Trupele ucrainene cu rachete sol-aer sunt capabile să ameninţe aeronavele ruseşti şi să creeze riscuri pentru piloţii ruşi care încearcă să sprijine forţele terestre.

„Există o mulţime de lucruri pe care le fac care sunt perplexe”, a spus Rob Lee, un specialist militar rus de la Institutul de Cercetare în Politică Externă.

El a crezut că începutul războiului va fi „folosirea maximă a forţei”.

„Pentru că în fiecare zi se întâmplă, există un cost şi riscul creşte. Şi ei nu fac asta şi este foarte greu de explicat din orice motiv realist.”

Confuzia cu privire la modul în care Rusia şi-a folosit forţele aeriene vine în momentul în care administraţia preşedintelui Joe Biden respinge cererile de la Kiev pentru o zonă de interdicţie aeriană care ar putea antrena Statele Unite direct într-un conflict cu Rusia.

Experţii militari au observat dovezi ale lipsei de coordonare a forţelor aeriene ruse cu formaţiunile de trupe terestre, cu mai multe coloane de trupe ruseşti trimise înainte dincolo pentru acoperirea propriei lor apărări aeriene.

Asta îi face pe soldaţii ruşi vulnerabili la atacurile forţelor ucrainene, inclusiv a celor nou echipaţi cu drone turceşti şi rachete antitanc americane şi britanice. David Deptula, un general de trei stele în retragere al Forţelor Aeriene ale SUA, care a comandat cândva zona de excludere aeriană din nordul Irakului, a spus că este surprins că Rusia nu a făcut mai mult pentru a stabili dominaţia aeriană încă de la început.

„Ruşii descoperă că o coordonare a operaţiunilor multi-domeniu nu este uşoară”, a declarat Deptula pentru Reuters. „Şi că nu sunt atât de buni pe cât au presupus că sunt”.

În timp ce ruşii au avut performanţe slabe, armata Ucrainei a depăşit aşteptările până acum.

Experienţa Ucrainei din ultimii opt ani de luptă cu forţele separatiste susţinute de ruşi în est a fost dominată de războiul de tranşee în stilul Primului Război Mondial.

În schimb, forţele Rusiei au dobândit experienţă de luptă în Siria, unde au intervenit de partea preşedintelui Bashar al-Assad şi au demonstrat o anumită capacitate de a sincroniza manevrele terestre cu atacurile aeriene şi cu drone.

Capacitatea Ucrainei de a continua să zboare cu avioane de aviaţie este o demonstraţie vizibilă a rezistenţei ţării în faţa atacurilor şi a întărit moralul, atât pentru propria armată, cât şi pentru poporul Ucrainei, spun experţii.

De asemenea, a dus la mitologizarea forţelor aeriene ucrainene, inclusiv o poveste despre un avion de luptă ucrainean care se presupune că a doborât de unul singur şase avioane ruseşti, numite online „Fantoma Kievului”.

Statele Unite estimează că Rusia foloseşte puţin peste 75 de avioane în invazia sa din Ucraina, a spus înalt oficial american.

Înainte de invazie, oficialii estimaseră că Rusia a pregătit sute de avioane din forţele sale aeriene pentru rîzboiul din Ucraina. Cu toate acestea,  un înalt oficial american a refuzat marţi să estimeze câte avioane de luptă ruseşti, inclusiv elicoptere de atac, ar putea fi încă disponibile în afara Ucrainei. Ambele părţi înregistrează pierderi. „Avem indicii că au pierdut unele avioane, dar la fel au pierderi şi ucrainenii”, a spus oficialul.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite