Putin, zâmbind, prima reacție la contraofensiva ucraineană: „Ei bine, să vedem cum merge, până unde se va ajunge“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele rus Vladimir Putin a respins vineri contraofensiva ucraineană fulgerătoare cu un zâmbet rece, dar a avertizat că Rusia va răspunde puternic dacă trupele sale vor fi supuse mai multor presiuni, transmite Reuters.

Vladimir Putin Foto Sergei Boyliov / Sputnik / AFP
Vladimir Putin Foto Sergei Boyliov / Sputnik / AFP

Vorbind după un summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai din orașul uzbec Samarkand, Putin a spus despre invadarea Ucrainei că a fost un pas necesar pentru a preveni ceea ce a spus că este un complot occidental de a destrăma Rusia.

Moscova, a spus el, nu se grăbește în Ucraina. Iar obiectivele Kremlinului au rămas neschimbate.

"Autoritățile de la Kiev au anunțat că au lansat și desfășoară o operațiune activă de contraofensivă. Ei bine, să vedem cum merge, până unde se va ajunge", a spus Putin zâmbind.

Acesta a fost primul său comentariu public cu privire la distrugerea forțelor sale în regiunea Harkiv din nord-estul Ucrainei în urmă cu o săptămână, care a provocat critici publice neobișnuit de puternice din partea comentatorilor militari ruși.

Rusia a lovit infrastructura ucraineană ca răspuns - inclusiv un baraj de acumulare și surse de energie electrică - și Putin a spus că aceste atacuri s-ar putea agrava.

Recent, forțele armate ruse au dat câteva lovituri sensibile. Să presupunem că sunt un avertisment. Dacă situația continuă să se dezvolte așa, atunci răspunsul va fi mai grav", a spus el.

Putin a mai spus că Rusia preia treptat controlul asupra noilor zone ale Ucrainei.

Întrebat dacă ceea ce el numește „operațiune militară specială” trebuie ajustată, liderul rus a spus: „Planul nu va fi modificat”.

„Statul Major consideră un lucru important, altul secundar – dar sarcina principală rămâne neschimbată și este pusă în aplicare”, a spus Putin. „Scopul principal este eliberarea întregului teritoriu al Donbasului”.

Donbasul cuprinde două provincii în mare parte vorbitoare de limbă rusă din estul Ucrainei - Luhansk, care este acum pe deplin sub controlul forțelor separatiste susținute de Rusia și Rusia, și Donețk, pe care o controlează parțial.

Cu toate acestea, Rusia ocupă acum aproximativ o cincime din Ucraina în total, inclusiv o mare parte din provinciile Zaporizhzhia și Herson din sud, pe lângă Crimeea, pe care a confiscat-o în 2014 și o consideră parte a Rusiei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite