Putin trage de timp. Moscova folosește discuțiile cu americanii pentru a prelungi războiul. Negocieri în spatele ușilor închise

0
Publicat:

Scopul delegației ruse care a negociat, luni, cu cea americană, în Arabia Saudită, în cadrul celei de-a doua rundă de discuții pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a avut un singur obiectiv: să câștige timp, relatează The Moscow Times , citând surse familiare cu planurile Moscovei.

Discuțiile ruso-americane au avur loc în spatele ușilor închide/FOTO:X
Discuțiile ruso-americane au avur loc în spatele ușilor închide/FOTO:X

Potrivit celor patru interlocutori ai publicației, Rusia urmărește să prelungească cât mai mult timp negocierile de pace pentru a ocupa mai multe teritorii ucrainene și pentru a-și consolida poziția în relațiile cu Statele Unite.

Deși președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat disponibilitatea de a sprijini o încetare a focului de 30 de zile propusă de Donald Trump, el a subliniat importanța „nuanțelor”. Acesta este un semnal că Moscova nu va renunța la revendicările maximaliste înainte de a lua în considerare posibilitatea unui acord de pace.

Ruşii şi americanii s-au întâlnit luni cu uşile închise în Hotelul de lux Ritz-Carlton, la Riad, în urma unor discuţii, duminică seara, între ucraineni şi americani.

Delegaţia ucraineană, potrivit unuia dintre membrii săi, preconiza luni noi discuţii cu echipa americană, după aflarea ”rezultatelor reuniunii Statele Unite-Rusia”.

Participanţii au examinat un posibil armistiţiu la Marea Neagră, care să permită o revenire la Acordul Cerealelor care permis Ucrainei - din iulie 2022 şi până în iulie 2023 - să-şi exporte cerealele, considerate vitale în alimetaţia mondială, în pofida prezenţei flotei ruse în această zonă.

Rusia s-a retras apoi din acord, acuzând Occidentul de faptul că nu-şi respecta angajamentele în vederea unei relaxări a sancţiunilor impuse exporturile ruseşti de produse agricole şi îngrăşăminte.

Acest Acord al Cerealelor şi ”toate aspectele referitoare la repunerea lui în funcţiune sunt pe agenda de azi (luni)”, a anunţat luni un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Washingtonul şi Kievul exercită în prezent presiuni în vederea a cel puţin unei opriri provizorie a atacurilor vizând instalaţii energetice, larg avariate de partea ucraineană.

Ucraina se declară ”pregătită” de un armistiţiu ”global” şi fără condiţii.

Putin joacă pe careta timpului

Însă Vladimir Putin - a cărui armată înaintează pe teren în pofida unor pierderi grele - pare să joace cartea timpului, atât timp cât militarii săi nu au dat afară trupele ucrainene din regiunea rusă de frontieră Kursk.

În acest stadiu, Kremlinul dă asigurări că doar s-a pus de acord cu Washingtoul asupra unui moratoriu al bombardamentelor infrastructurilor energetice.

”Este vorba despre un subiect foarte complex şi sunt multe de făcut”, a temperat Dmitri Peskov, apreciind că negocierile ar fi ”dificile”.

”Suntem abia la început”, a tărăgănat el.

Delegaţia ucraineană a fost condusă de ministrul Apărării, iar cea rusă este alcătuită dintr-un senator fost diplomat de carieră, Grigori Karasin şi Serghei Beseda, un cadru din Serviciile ruse de securitate FSB.

Delegaţia americană a fost conducă de către Andrew Peek, un reprezentant de rang înalt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) de la Casa Albă, şi un funcţionar de rang înalt de la Departamentul de Stat, Michael Anton, potrivit unor surse apropiate negocierilor.

Obiective teritoriale

Atunci când se stabilește ce teritorii vor reveni fiecărei părți, Moscova consideră că locația exactă a liniei de demarcație nu are o importanță critică pentru Washington, au declarat doi oficiali ruși pentru The Moscow Times.

„Din câte înțeleg eu, Trump vrea o Ucraină modernă, bine înarmată și pro-occidentală. El nu poate renunța la Ucraina în întregime. Dar locul exact unde este trasată granița nu este atât de crucial pentru el”, a declarat o sursă pentru „The Moscow Times“.

Rusia va încerca să prezinte Ucraina ca principalul obstacol în calea păcii, sperând să obțină concesii din partea Washingtonului.

Deși Kremlinul nu a acceptat propunerea lui Trump de a institui un armistițiu complet, iar un armistițiu parțial pentru a opri loviturile asupra infrastructurii energetice nu a fost semnat încă, Ministerul rus de Externe a început deja să acuze Kievul de încălcarea acestuia.

Rusia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite