Putin şi geopolitica conductelor. Rusia inaugurează gazoductul „Forţa Siberiei“, care va transporta în premieră gaze naturale în China. Urmează Nord Stream 2 şi TurkStream

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia inaugurează astăzi un gazoduct de 3 mii de kilometri, Forţa Siberiei, care va transporta în premieră gaze ruseşti în China şi va oferi Moscovei o nouă piaţă, ne-europeană, pentru exportul de gaze. Preşedinţii rus şi chinez, Vladimir Putin şi Xi Jinping, urmează să inaugureze conducta într-o ceremonie prin videoconferinţă.

 Până în 2025, „Forţa Siberiei“ urmează să aibă o capacitate de 38 de miliarde de metri cubi pe an. Primele vor primi gaze prin noua conductă oraşele din Extremul Orient al Rusiei, iar apoi un oraş chinez în construcţie la graniţă. Părţile nu au dezvăluit preţul gazelor livrate de Rusia Chinei. Conducta a fost construită în cadrul unui proiect al concernului rus Gazprom şi Corporaţiei Naţionale a Petrolului din China.

Beijingul a devenit un partener strategic pentru Moscova, care încearcă să îşi diversifice pieţele de export, în condiţiile în care în prezent exporturile ruseşti de gaze naturale merg în special în Europa.

Gazoductul inaugurat luni are o lungime de peste 2.000 de kilometri şi va conecta zăcămintele de gaze naturale din Siberia orientală de frontiera ruso-chineză. La rândul său, China ar urma să finalizeze în 2022-2023 un gazoduct care va face legătura între frontiera cu Rusia şi metropola Shanghai. 

Noul gazoduct este însoţit de un uriaş contract de aprovizionare de gaze, semnat în luna mai 2014 de grupul rus Gazprom şi concernul chinez CNPC, şi a cărui valoare este estimată la peste 400 de miliarde de dolari pe 30 de ani.

În paralel, China este un partener major al Rusiei în domeniul gazelor naturale lichefiate, via două uriaşe proiecte ale grupului privat rus Novatek în zona Arctică.

Imagine indisponibilă

Gazoductul Power of Siberia este "unul din cele mai aşteptate proiecte energetice din Asia, cu implicaţii importante pentru aprovizionarea cu gaze naturale a Chinei, pentru cererea de importuri de gaze naturale lichefiate în regiune şi pentru strategia energetică a Moscovei în Asia", apreciază analiştii de la S&P Global Platts într-un raport.

Costul gazoductului „Forţa Siberiei“ este estimat de Gazprom la 55 miliarde dolari, capacitatea sa urmând să ajungă la 38 miliarde metri cubi pe an în jurul anului 2022-2023, adică 9,5% din cantitatea totală de gaze naturale consumată de China.

Până acum vânzările de gaze naturale spre Europa şi Turcia reprezentau cea mai mare parte a profiturilor realizate de Gazprom. Alături de „Forţa Siberiei“, gigantul rus urmează să inaugureze în următoarele săptămâni alte două mari gazoducte. Unul este Nord Stream 2, o conductă care va lega Rusia de Germania via Marea Baltică, ocolind Ucraina, iar cel de al doilea este TurkStream, care va face legătura dintre Rusia şi Turcia via Marea Neagră, ocolind de asemenea Ucraina.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite