Putin: Este evident că Ucraina a doborât avionul rusesc cu prizonieri ucraineni, probabil dintr-o eroare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat vineri că avionul militar de transport rusesc Iliuşin Il-76 prăbuşit miercuri în regiunea rusă de graniţă Belgorod a fost doborât de antiaeriana ucraineană şi că autorităţile de la Kiev ştiau că la bordul aeronavei se aflau prizonieri de război ucraineni, potrivit Reuters şi EFE, preluate de Agerpres.

Vladimir Putin FOTO EPA EFE jpg

"Nu ştiu dacă au făcut-o deliberat sau dintr-o eroare pentru că nu au gândit bine lucrurile. Dar este evident că au făcut-o", a spus Putin la o întâlnire la Sankt Petersburg cu studenţi ruşi care participă la campania militară rusă contra Ucrainei.

"Direcţia principală de informaţii a armatei ucrainene ştia că (avionul) transporta militari, 65 din cei 190 stabiliţi" pentru un schimb de prizonieri, a continuat Putin.

El a mai menţionat că înaintea prăbuşirii avionului armata rusă a "detectat lansarea a două rachete din teritoriul controlat de regimul de la Kiev" şi urmează că anchetatorii ruşi să stabilească în zilele următoare cu ce tip de rachetă antiaeriană a fost doborât avionul.

Putin a exclus posibilitatea ca avionul să fi fost doborât din greşeală de antiaeriana rusă. "Sistemele noastre de apărare antiaeriană prin definiţie nu pot doborî un avion de-al nostru. Sunt prevăzute cu un sistem "amic-inamic" şi indiferent de câte ori operatorul apasă butonul, sistemele noastre de rachete antiaeriene nu funcţionează", a explicat preşedintele rus.

La bordul avionului se aflau 74 de persoane, dintre care 65 de prizonieri de război ucraineni care urmau să fie predaţi Ucrainei în cadrul unui nou schimb de prizonieri, şase membri ai echipajului şi trei însoţitori.

Moscova susţine că a atenţionat Kievul înainte ca avionul să intre în zona unde a fost doborât. Potrivit preşedintelui Comisiei de Apărare din Duma de Stat a Rusiei, serviciul militar de informaţii ucrainean a confirmat primirea atenţionării. Kievul neagă acest lucru şi cere o investigaţie internaţională şi acces la locul prăbuşirii avionului pe teritoriul rus, susţinând în plus că avionul ar fi transportat arme şi nu prizonieri ucraineni.

Rusia nu a furnizat Consiliului de Securitate al ONU dovezi că la bordul avionului de transport militar se aflau prizonieri de război ucraineni și respinge cererea de înființare a unei comisii internaționale care să investigheze circumstanțele incidentului din 24 ianuarie, a declarat Andrii Iusov, purtător de cuvânt al Serviciului de informații al apărării din Ucraina, citat de Ukrainska Pravda.

Iusov a subliniat că, în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU, la solicitare Rusiei secretarul general adjunct al organizației a declarat că ONU nu a putut stabili dacă la bordul navei se aflau prizonieri de război ucraineni.

„Statul agresor nu a furnizat nicio dovadă concretă care să susțină versiunea sa despre evenimente. În schimb, putem reafirma că este vorba despre un avion militar care a fost implicat în mai multe rânduri în transportul de arme rusești și de personal inamic. Iar Rusia nu a informat Ucraina că această aeronavă va fi folosită pentru a transporta prizonieri de război ucraineni.

În ceea ce privește motivele specifice pentru doborârea acestui avion, solicitarea de a fi înființată o comisie internațională este, desigur, logică și rezonabilă. Pentru a afla cu certitudine ce anume a provocat doborârea aeronavei ar fi posibil posibil să se examineze rămășițele aeronavei, "cutiile negre" și să se examineze cu atenție locul prăbușirii.

În acest moment, după cum am auzit, Rusia respinge crearea unei astfel de comisii”, a spus Iesov.

Serviciul de informații al apărării din Ucraina a comentat că un schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina ar fi trebuit să aibă loc miercuri, 24 ianuarie. În același timp, a precizat că nu deține informații cu privire la faptul că la bordul navei se aflau prizonieri ucraineni. La schimbul anterior, prizonierii au fost aduși cu avionul, dar cu acea ocazie au fost avertizați în privința acestui lucru.

Anterior, Andrii Iusov a afirmat că la bordul avionului ar fi trebuit să se afle oficiali ruși de rang înalt, dar FSB le-a interzis în ultimul moment să se îmbarce, iar în urma incidentului au fost transportate doar cinci cadavre la morga locală.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite