„Prăbușire completă”: Putin a anulat o întâlnire cu generalii, după cea mai mare înfrângere a armatei de la începutul războiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Putin, care a schimbat comanda de două ori de la începutul războiului din Ucraina, nu mai vrea să-și vadă generalii, arată The Moskow Times.

Președintele rus Vladimir Putin nu este deloc încântat de veștile primite de pe front. Foto: EPA-EFE
Președintele rus Vladimir Putin nu este deloc încântat de veștile primite de pe front. Foto: EPA-EFE

Președintele a amânat întâlnirile de la Soci cu conducerea Ministerului Apărării, după ce armata rusă din regiunea Harkov a suferit cea mai gravă înfrângere de la începutul războiului.

Timp de o săptămână, Forțele Armate ale Ucrainei au reușit să recucerească 3.000 de kilometri pătrați, a declarat duminică comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni. După ce frontul a fost spart, armata rusă a părăsit în câteva zile teritoriul pe care îl capturase în urmă cu aproximativ trei luni cu prețul a mii de victime.

Trei orașe cheie au fost pierdute

Vineri seara, trupele ruse au părăsit Balakliya, un oras cu o populatie antebelică de aproximativ 30.000 de locuitori, situat la 90 km de centrul regional. Sâmbătă dimineața, canalele de Telegram pro-ruse au raportat capitularea Kupiansklui, orașul în care se aflau protejații Kremlinului, locul unde era sediul administrației civile. Corespondentul militar al Companiei de radio și televiziune de stat din toată Rusia, Evgheni Poddubny , a raportat că forțele ucrainene au ocupat partea de vest a Kupianskului, unde există o stație mare, nod de cale ferată, prin care a fost aprovizionat grupul rus.

Cel puțin 10 mii de soldați ruși erau sub amenințarea încercuirii. „Situația este foarte dificilă”, a scris Poddubny sâmbătă, adăugând că podurile au fost avariate, iar circulația echipamentelor grele de pe ele a fost paralizată.

Ulterior armata rusă a părăsit și Izium - orașul în care se afla sediul grupului care înainta în Donbass pe direcția nord. Acest lucru a fost raportat mai întâi de „corespondenții militari” pe canalele de Telegram, iar apoi a fost confirmat de ministrul adjunct al Informațiilor din DPR, Daniil Bezsonov.

Izium, al treilea oraș ca mărime din regiunea Harkov, prin care trece drumul spre Donețk, a fost abandonat, ca și alte așezări, „ca urmare a greșelilor comandamentului militar”, a scris Bezsonov, adăugând că nu trebuie căutate „ semnificații ascunse” sau „trădare” în înfrângeri”.

Întâlniri amânate

Ministerul rus al Apărării a numit sâmbătă ceea ce se întâmplă „distragere a atenției” de către ucrainieni și o retragere planificată a trupelor.Dar aceste explicații nu au fost acceptate și de președintele Vladimir Putin. El a amânat întâlnirile cu conducerea departamentului de apărare și reprezentanții industriei de apărare - aceste întâlniri se „amână” în programul șefului statului, a declarat secretarul său de presă, Dmitri Peskov.

Pe măsură ce operațiunea militară specială se dezvoltă, se dobândesc anumite experiențe care trebuie discutate”, a spus el, adăugând că sunt necesare întâlniri. Peskov nu a numit un termen nou, conform RIA Novosti.

Ministerul rus al Apărării, care la începutul săptămânii a anunțat o contraofensivă „eșuată lamentabil” a Forțelor Armate ale Ucrainei în apropiere de Herson, a tăcut pentru a treia zi la rând cu privire la situația din regiunea Harkov și cu o zi înainte, comentariile au fost blocate pe rețelele sale de socializare, unde au intervenit susținători năuciți ai războiului. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a anunțat un atac cibernetic cu boți pe canalul său Telegram și a promis că va bloca pe toată lumea.

Referendumurile amânate pe termen nelimitat

Kremlinul amână pe termen nelimitat referendumurile privind anexarea teritoriilor ocupate ale Ucrainei după ce armata rusă din regiunea Harkov a suferit cea mai mare înfrângere de la începutul războiului.

Programate inițial pentru mai, apoi amânate în septembrie, apoi din nou amânate în noiembrie, referendumurile au fost puse în așteptare, transmite publicația Meduza, citând surse apropiate administrației prezidențiale, motivul fiind fiasco-ul armatei ruse. Potrivit unei hărți a Ministerului rus al Apărării prezentată la un briefing de duminică, forțele ruse au părăsit și Volcansk, Kazachya Lopan și alte așezări de graniță.

Experții politici ruși trimiși în regiunile Harkov și Zaporojie pentru a pregăti votul au primit „ordinul de a merge acasă”, spune sursa. Cu toate acestea, ei rămân încă în regiunea Herson.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite