Reacția Kremlinului după succesul Ucrainei în Harkov: „Rusia își va atinge obiectivele”

0
Publicat:

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, a anunțat că Rusia își va atinge toate obiectivele în războiul din Ucraina. Aceasta este prima reacție a țării după contraofensiva de succes a armatei ucrainene în regiunea Harkov.

Rusia afirmă că își va îndeplini obiectivele în Ucraina / Foto kremlin.ru
Rusia afirmă că își va îndeplini obiectivele în Ucraina / Foto kremlin.ru

„Operaţiunea militară specială va continua până când vor fi îndeplinite obiectivele stabilite iniţial", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a afirmat de asemenea că nu există în prezent „perspectiva unor negocieri" între Moscova şi Kiev.

De asemenea,  acesta a adăugat că Putin menține contactul permanent cu comandanții militari din Ucraina și este informat de evoluția de pe front.

Dmitri Peskov a refuzat să răspundă la întrebările referitoare la o posibilă mobilizare pentru a sprijini campania militară, o modalitate susținută de naționaliștii dezamăgiți de armata rusă în Ucraina.

În schimb, Ucraina a declarat că războiul a intrat în „a treia etapă”, iar actualele succese militare ucrainene vor avea un efect de „bulgăre de zăpadă" până la înfrângerea armatei ruse, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, într-un interviu apărut luni în Le Monde.

„Campania de contraofensivă este a treia etapă", a afirmat Reznikov, în contextul în care forţele Kievului avansează rapid în părţile de est şi de sud ale ţării şi susţin că au eliberat 3.000 de kilometri pătraţi de teritoriu de la începutul lui septembrie.

„Prima etapă în război a urmărit să îi descurajeze pe ruşi. A doua a constat în stabilirea unui echilibru între ei şi noi pe front, stabilizarea frontului şi testarea capacităţilor lor de rezistenţă", a spus ministrul.

„Statul Major a conceput un plan în funcţie de armamentul pe care l-am primit de la partenerii noştri. Am început folosind sistemele de artilerie mobilă Himars pentru a tăia liniile de sprijin logistic ale inamicului, pentru a distruge depozitele sale de carburant, de muniţii etc. Această a treia etapă a războiului este cea care a început în sud şi în nord, în districtele Herson şi Harkov", a explicat el.

Obiectivele Ucrainei sunt eliberarea tuturor teritoriilor ocupate, "inclusiv Crimeea (anexată în 2014 - n.r.), Lugansk şi Doneţk (în Donbasul de est - n.r.). Gărzile de frontieră îşi vor instala posturile pe graniţa ruso-ucraineană, acolo unde se afla ea în 1991", a subliniat Reznikov.

Referendumurile de anexare, amânate

Kremlinul ar fi decis să amâne pe o perioadă nedeterminată organizarea referendumurilor de anexare a teritoriilor ucrainene ocupate din cauza contraofensivei ucrainene din Harkov, a anunțat Meduza.

Iinițial, anexarea teritoriilor era plănuită încă din luna aprilie, Rusia anticipând o ocupare rapidă a țării. Planurile au fost apoi amânate până în luna septembrie, când se spera că referendumurile vor putea fi organizate simultan cu alegerile regionale din Rusia. 

Alegerile au avut loc săptămâna trecută, dar referendumurile nu.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite