Mesajul transmis de Navalnîi rușilor în cazul în care ar fi ucis: „Nu aveți voie să renunțați”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Canalul belarus Nexta a reamintit un mesaj transmis rușilor de opozantul rus Aleksei Navalnîi în documentarul „Navalny” (2022) în eventualitatea în care ar fi fost ucis. Documentarul premiat cu Oscar relatează despre decizia lui Navalnîi de a reveni în Rusia după tentativa de otrăvire cu Novicioc și tratamentul în Germania.

„Ascultați-mă, am ceva foarte evident să vă spun. Nu aveți voie să renunțați. Dacă ei decid să mă ucidă, asta înseamnă că suntem extrem de puternici”, a început Navalnîi, care a făcut apel la ruși să se folosească de această putere colectivă uriașă pe care o au și să nu uite că este cea pe care încearcă să o suprime Kremlinul.

„Nu realizăm cât suntem de puternici de fapt”, spunea Navalnîi, adăugând că singurul lucru de care are nevoie răul pentru a triumfa este ca nimeni să nu facă nimic.

„Așadar, nu fiți inactivi”, și-a încheiat mesajul opozantul rus care a murit vineri într-o colonie penitenciară din Siberia după ce i s-ar fi făcut rău în timpul plimbării de dimineață.

În primul mesaj după moartea soțului ei, Iulia Navalnaia, aflată la conferința de securitate de la Munchen, a spus că dacă vestea se confirmă, atunci toți cei responsabili „vor fi trași la răspundere".

Echipa lui Navalnîi a declarat că nu a putut confirma anunțul serviciului penitenciar până când avocatul său nu ajunge la colonia penitenciară unde cel mai aprig critic al Kremlinului ispășea o pedeapsă de 19 ani.

„Nu știu dacă să cred sau nu această veste teribilă pe care o primim doar din surse guvernamentale. Știți cu toții că nu putem avea încredere în guvernul Putin. Ei mint în mod constant", a declarat Navalnaia într-un discurs la Conferința de Securitate de la Munchen.

„Dar dacă este adevărat, vreau ca Putin și toți cei din jurul lui, prietenii lui și guvernul să știe că vor fi trași la răspundere pentru ceea ce au făcut țării noastre, familiei mele și soțului meu. Iar acea zi va veni în curând”, a spus ea.

„Vreau să fac apel la întreaga comunitate mondială, la toți cei din această sală, la oamenii din întreaga lume, să ne unim și să învingem acest rău, să învingem regimul oribil al Rusiei. Acest regim și Vladimir Putin trebuie să fie trași la răspundere pentru toate lucrurile îngrozitoare pe care le-au făcut țării noastre în ultimii ani”, a transmis Navalnaia.

Navalnîi nu părea bolnav și nu a făcut referire la starea sa de sănătate într-o înregistrare video distribuită de radiodifuzorul independent Sotavision care a precizat că imaginile au fost filmate joi. În acea filmare în care apare în instanță prin legătură video, opozantul pare slăbit, dar reușește să stârnească zâmbete cu discursul adresat judecătorului.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite