Profeția propagandei rusești, într-un clip sumbru: în 2023, de Crăciun, europenii își vor mânca animalele de companie VIDEO
0Într-un clip promoțional difuzat de postul Russia Today (RT), care circulă pe rețelele de socializare, Kremlinul sugerează că Europa trăiește deja în beznă, iar situația nu va face decât să se înrăutățească anul viitor, scrie BFMTV, potrivit news.ro.

Distribuit pentru prima oară în Europa de către jurnalistul Francis Scar de la BBC Monitoring, clipul se doreşte un avertisment la adresa cetăţenilor europeni în privinţa consecinţelor energetice ale susţinerii Ucrainei de către Uniunea Europeană (UE).
Mesajul de propagandă arată cum se degradează viața europenilor în lipsa energiei după ce în 2021 au avut parte de belșug și apoi au fost nevoiți să improvizeze cu resursele disponibile ca în 2023 să fie loviți de sărăcie cruntă.
În prima secvenţă – o scenă din 2021, o familie sărbătoreşte Crăciunul, iar o fetiţă primeşte cadou un hamster care poartă un papion.
În anul următor, tot în perioada sărbătorilor, tatăl fetei este nevoit să construiască un sistem prin care să transforme roata hamsterului în generator, pentru a ilumina bradul de Crăciun. În ultima secvenţă, una din anul 2023, familia trăieşte în mod evident în cea mai mare sărăcie şi frig. Tatăl găseşte în supă papionul hamsterului, fapt ce sugerează că soţia lui a fost nevoită să-l gătească pentru ca familia să aibă ce mânca.
„Crăciun fericit «antiruşilor»! Dacă presa voastră nu vă spune totul, RT este disponibil cu un VPN”, se arată la finalul clipului.
Postul Russia Today a fost interzis în statele membre UE după declanșarea invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie.
Energia, principalul domeniu de șantaj al Rusiei asupra UE „Rusia nu încearcă nici măcar să-şi disimuleze şantajul economic”, a reacționat corespondentul France 24, Dave Keating, la fel ca și istoricul militar Cédric Mas, citat de news.ro.
La începutul lui decembrie, preşedintele Vladimir Putin a ameninţat Occidentul cu „reducerea producţiei” de petrol rusesc, la câteva zile după ce UE, G7 şi Australia au plafonat preţul țițeiului rusesc la 60 de dolari barilul.