Rusia majorează taxele pentru companiile de petrol și gaze pentru a acoperi deficitul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia analizează dacă există potenţial pentru majorarea taxelor în sectoarele economiei care implică resursele, unde sunt marje de profit ridicate, a declarat Alexei Sazanov.

Vladimir Putin, președintele Rusiei
Vladimir Putin, președintele Rusiei

Deja Rusia pregăteşte majorări de taxe de peste 60 miliarde de dolari pentru industria petrolului şi a gazelor, în perioada 2023-2025, cea mai mare astfel de creştere din istoria ţării, în încercarea de a acoperi deficitul bugetar şi de a finanţa campania sa militară din Ucraina.

"Analizele detaliate, amănunţite ne permit să găsim încă sectoare care implică resursele, unde sunt marje ridicate de profit şi unde este posibil să majorăm povara fiscală fără a afecta activităţile operaţionale şi investiţiile companiilor", a declarat Alexei Sazanov, adjunctul ministrului rus de Finanțe, pentru agenţia rusă de presă RIA.

El a adăugat că "aceasta este activitatea noastră în 2022 şi o vom continua în 2023."

Parametrii de bază ai sistemului fiscal vor rămâne stabili şi nu vor exista modificări ale TVA, impozitului pe profit şi pe venit, a dat asigurări oficialul rus.

Oficialii ruși, optimiști că economia își va reveni mai repede decât se credea

La finalul lunii septembrie, ministrul Dezvoltării Economice, Maxim Reşetnikov, declara că economia Rusiei ar urma să se contracte cu 2,9% în acest an, pentru a reveni pe creştere în 2023/2024.

Conform scenariului de bază dezvăluit marţi de Ministerul rus al Dezvoltării Economice, Produsul Intern Brut ar urma să se contracte cu 0,9% în 2023, a anunţat agenţia de presă Itar Tass, adică o evoluţie mult mai bună faţă de declinul de 2,7% prognozat luna trecută.

Maxim Reşetnikov a subliniat că, de la un trimestru la altul, economia rusă va reveni pe creştere încă de la finele acestui an, în timp ce contracţia uşoară care va fi înregistrată pe ansamblul anului 2023 se va datora efectului de bază.

De asemenea, Ministerul rus al Dezvoltării Economice a anunţat că prognozează o creştere de 2,6% în 2024, mai puţin decât avansul de 3,7% estimat luna trecută, iar Maxim Reşetnikov a subliniat că economia Rusiei este pe cale să înregistreze o creştere anuală de peste 3% în perioada de după 2024.

Aceste noi estimări reprezintă o îmbunătăţire semnificativă faţă de prognozele publicate luna trecută, când Ministerul rus al Economiei miza pe o contracţie de 4,2% în 2022 şi una de 2,7% în 2023.

Maxim Reşetnikov a subliniat că estimările au fost îmbunătăţite deoarece economia rusă continuă să facă faţă, mai bine decât se estima, efectelor sancţiunilor impuse Moscovei de statele occidentale ca reacţie la invadarea Ucrainei.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite