Matematician rus, din nou în exil la 66 de ani de la întoarcerea în Rusia. „Oamenii obișnuiți susțin acest regim hidos”

0
Publicat:

La un secol după ce tatăl și mama lui au fugit din Rusia pentru a scăpa de bolșevici, renumitul matematician Alexey Sossinsky a aflat că istoria se repetă atunci când președintele Vladimir Putin a invadat Ucraina.

Matematicianul Alexey Sossinsky FOTO Reuters
Matematicianul Alexey Sossinsky FOTO Reuters

Crescut în Franța și Statele Unite, Sossinsky s-a mutat în țara de naștere a părinților săi în 1957 și construit o importantă carieră academică. În vârstă acum de 85 de ani, este din nou exilat. Când Putin a lansat războiul anul trecut, a plecat cu două valize în miezul nopții.

„Nu am ezitat, am făcut imediat tot ce era posibil pentru a pleca”, a declarat Sossinsky pentru Reuters într-un interviu telefonic. Un fost student i-a cumpărat un bilet de avion spre Istanbul - același oraș în care tatăl său a fugit cu vaporul în 1919 - și de acolo a călătorit în Franța, unde locuiește fiica sa.

Vorbește fluent trei limbi și încă oferă cursuri studenților din Rusia prin Zoom. Acum își trăiește ultimii ani de viață în exil.

Război și pace

Povestea familiei Sossinsky este un microcosmos al istoriei, cu răsturnări, război și represiune a Rusiei, ce se întinde pe mai bine de un secol.

Mama sa, Ariadna Chernova, era fiica lui Viktor Chernov, un revoluționar socialist care a servit pentru o perioadă ca președinte al Adunării Constituante a Rusiei în 1918, înainte ca aceasta să fie dizolvată de bolșevici.

Ea a fugit din Rusia în 1923 împreună cu mama și surorile ei. În Franța a cunoscut și s-a căsătorit cu un alt exilat, Bronislav Sossinsky, care a luptat împotriva bolșevicilor în războiul civil din Rusia.

Alexey s-a născut în Franța în 1937. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, tatăl său a luptat în rezistența împotriva naziștilor și a fost prizonier de război. Familia s-a mutat în 1948 la New York, unde Bronislav a lucrat pentru ONU. Alexey a fost pentru prima dată în Rusia la mijlocul anilor 1950, după moartea lui Stalin, când familia a mers acolo în vacanță.

A fost surprins de „nivelul absolut oribil al vieții” chiar și la Moscova. Dar „împotriva oricărei logici” a decis în 1957 să rămână acolo și să studieze matematica, materie în care credea că Moscova este „centrul lumii întregi”.

La începutul anilor 1970 era profesor asociat la Universitatea de Stat din Moscova și își câștigase o reputație internațională într-o zonă a geometriei numită teoria nodurilor.

Cariera sa s-a încheiat după ce el și un prieten au scris o scrisoare în 1974 în care îl apără pe Alexander Soljenițîn, scriitorul disident care fusese expulzat din Uniunea Sovietică. Adresată unui jurnal literar francez, scrisoarea a fost interceptată de KGB, iar prietenul său și-a pierdut locul de muncă.

Sossinsky a fost instruit să semneze un formular de cerere pentru cursurile de marxism-leninism, dar nu a putut să o facă.

„Am rupt acea bucată de hârtie, am luat o foaie goală și mi-am scris demisia de la departament – ​​un lucru complet nebunesc”, a spus el. A lucrat timp de 13 ani ca editor la un jurnal de știință înainte de a se putea întoarce în mediul academic.

„Un regim hidos”

După câteva decenii, el încă vorbește. Occidentul, spune el, a subestimat în mod periculos „inteligența, imoralitatea și cruzimea totală” a lui Putin, capacitatea sa de a se adapta la sancțiuni și succesul în a folosi mass-media de stat pentru a „hipnotiza” populația.

„Este absolut oribil că oamenii obișnuiți susțin acest regim hidos”, a spus Sossinsky. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este un erou care a făcut greșeli, dar în general face o „un lucru fantastic”, a adăugat el.

Sossinsky spune că acum vrea să moară în Franța, țara în care s-a născut. Și nu se așteaptă ca conflictul din Ucraina să se încheie până atunci.

„Sunt foarte pesimist pentru că sunt destul de sigur că războiul nu se va termina în timpul vieții mele”, a spus el. „Acesta este genul de război pe care nimeni nu-l va câștiga vreodată”.

Cu toate acestea, ca și acum câteva decenii, exilul încă îl neliniștește pe Sossinsky. El a spus că se gândește la o scurtă întoarcere, chiar dacă doar pentru a-și vedea prietenii și a vizita cabana din afara Moscovei, unde schia iarna și vara înota într-un lac.

„În mod surprinzător, speranța mea este că la un moment dat îmi voi depăși teama de represiune și mă voi întoarce în Rusia pentru o vară – dacă nu anul viitor, atunci anul după aceea sau anul după aceea”, a spus el.

"Fiica mea este absolut panicată șa gândul că mă voi întoarce în Rusia și voi fi băgat în închisoare și Dumnezeu știe ce. Așa că trebuie să o conving că nu ar trebui să-și facă griji", a mai adăugat matematicianul.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite