Lituania, Polonia şi Ucraina cer noi sancţiuni împotriva Rusiei. Biden anunţă un „ansamblu de iniţiative” care să-l descurajeze pe Putin să ordone un atac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joe Biden FOTO Arhivă
Joe Biden FOTO Arhivă

Preşedintele american Joe Biden a anunţat vineri că pregăteşte „un ansamblu de iniţiative” vizând apărarea Ucrainei de un atac al Rusiei.

Acest „ansamblu de iniţiative” are ca scop „să facă foarte, foarte dificil ca preşedintele rus Vladimir Putin să facă ceea ce oamenii cred că face”, a subliniat Biden, referindu-se la pregătirea unei agresiuni asupra Ucrainei.

Şeful statului american şi omologul său rus urmează să discute în curând în mod direct despre tensiunile în centrul cărora se află Ucraina la şapte ani de la anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi preluarea controlului asupra unei părţi a estului fostei republici sovietice de către forţele separatiste proruse.

Tensiunile cresc neîncetat de mai multe săptămâni, iar în centrul lor se află un eventual nou atac al Rusiei asupra Ucrainei. Ori Rusia a comasat deja 94.000 de militari la graniţa cu ţara vecină.

Ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov a avertizat că o ofensivă rusă la scară largă ar putea avea loc la sfârşitul lui ianuarie.

„Escaladarea este un scenariu posibil, dar nu inevitabil. Sarcina noastră este este să o prevenim”, a spus el în Rada Supremă.

Pe de altă parte, preşedintele Lituaniei Gitanas Nauseda, preşedintele Poloniei Andrzej Duda şi preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski au cerut noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Într-o declaraţie comună făcută cu ocazia aniversării a 30 de ani de la recunoaşterea independenţei Ucrainei, preşedinţii Lituaniei şi Poloniei şi-au confirmat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea acestei ţări.

Duda şi Nauseda au cerut Kremlinului „să dezescaladeze situaţia prin retragerea trupelor sale de la frontiera cu Ucraina şi din teritoriile temporar ocupate”, adică din Crimeea şi din zonele din Donbas controlate de separatiştii proruşi.

La rândul său, Volodimir Zelenski a admis joi că soluţionarea conflictului din Donbas nu este posibilă fără „discuţii directe cu Rusia”. El a dat asigurări că nu îi este „teamă” de o întâlnire cu Vladimir Putin, o întâlnire pe care Kremlinul o refuză.

În schimb, Putin vrea să discute neapărat cu Biden. O întrevedere în format virtual ar putea avea loc între cei doi preşedinţi până la sfârşitul anului.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite