Libertatea presei în Rusia. Poveștile a nouă jurnaliști care sunt închiși pentru că și-au făcut meseria

0
Publicat:

Arestarea reporterului de la Wall Street Journal, Evan Gershkovich, luna trecută, a scos la iveală realitatea crudă a libertății presei în Rusia, care devine rapid unul dintre cele mai periculoase locuri din lume pentru jurnaliști.

Jurnalistul Evan Gershkovich a fost arestat. FOTO: Profimedia
Jurnalistul Evan Gershkovich a fost arestat. FOTO: Profimedia

Nu mai puțin de 22 de jurnaliști sunt în prezent încarcerați în Rusia pentru activitatea lor, potrivit datelor organizației internaționale pentru libertatea presei Reporteri fără frontiere (RSF), cea mai mare cifră de când grupul a început să colecteze date.

Iar numărul jurnaliștilor încarcerați este posibil să crească pe măsură ce Rusia înăsprește legile draconice de cenzură din timpul războiului. Aproape săptămânal apar noi rapoarte despre jurnaliști reținuți pentru munca lor.

În timp ce mulți dintre reporterii și editorii încarcerați provin din orașe regionale din Rusia și nu au beneficiat de prea multă atenție din partea presei în cazurile lor, alții, precum Gershkovich, sunt bine cunoscuți.

The Moscow Times a compilat poveștile a nouă jurnaliști care sunt în prezent încarcerați în Rusia pentru că și-au făcut meseria.

Maria Ponomarenko

Maria Ponomarenko Rusnews jpg

Jurnalista și activista siberiană Maria Ponomarenko a fost condamnată în februarie la șase ani de închisoare pentru încălcarea legilor de cenzură din timpul războiului din Ucraina. 

Ponomarenko, care a lucrat pentru publicația de știri independentă RusNews, a fost arestată în aprilie anul trecut pentru că a publicat informații despre bombardarea de către Rusia a unui teatru din orașul portuar ucrainean Mariupol, acum ocupat. Inițial, procurorii au cerut o pedeapsă de nouă ani de închisoare pentru jurnalist.

„Ce se întâmplă în țara noastră? Dacă există un război, numiți războiul pe numele său propriu”, a declarat Ponomarenko, în vârstă de 45 de ani, în timpul procesului său.

„Este suficient să deschid Constituția și să o citesc pentru a-mi dovedi nevinovăția”.

Ponomarenko a declarat că a fost abuzată fizic și a fost supusă unui tratament psihiatric forțat în timpul încarcerării sale.

Abdulmumin Gadzhiev

Editorul Chernovik, o publicație independentă de top din Daghestan, republică din Caucazul de Nord, Abdulmumin Gadzhiev a fost arestat în iunie 2019 sub acuzația de participare și finanțare a unei organizații teroriste. El nu a fost încă judecat.

Autoritățile ruse susțin că Gadzhiev, în vârstă de 38 de ani, a ajutat la strângerea de fonduri pentru gruparea militantă islamică ISIS la ordinul predicatorului islamic Abu Umar Sasitlinsky și și-a deghizat activitățile în acțiuni caritabile. El neagă acuzațiile care i se aduc.

Procurorii au susținut că unele dintre publicațiile lui Gadzhiev sunt dovezi ale implicării sale în activități teroriste, însă experți independenți nu au putut găsi nimic criminal în scrierile sale.

Comitetul editorial al Chernovik și alți jurnaliști din Daghestan au luat în mod repetat apărarea lui Gadzhiev, susținând că acuzațiile împotriva sa sunt represalii pentru activitatea sa jurnalistică.

Evan Gershkovich

FOTO: theins.ru
FOTO: theins.ru

Reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich, în vârstă de 31 de ani, a fost arestat luna trecută în timp ce lucra la un reportaj în orașul Ekaterinburg din Munții Ural.

Oficialii ruși susțin că Gershkovich, un reporter acreditat la Moscova, a încercat să obțină informații clasificate din domeniul apărării pentru guvernul american. Cu toate acestea, nicio dovadă care să susțină aceste acuzații nu a fost făcută publică. El este primul reporter american care este acuzat de spionaj în Rusia de la sfârșitul Războiului Rece.

Wall Street Journal, oficiali americani și Gershkovici însuși au respins acuzațiile de spionaj ale Rusiei.

În prezent, Gershkovici se află în detenție preventivă în faimoasa închisoare Lefortovo din Moscova, iar cazul său a atras atenția presei din întreaga lume.

Alexandru Valov

Fondator și redactor-șef al publicației de știri BlogSochi, Alexandr Valov a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru extorcare, în decembrie 2018.

Procurorii au susținut că Valov a încercat să extorcheze 3.670 de dolari de la deputatul Dumei de Stat Yuri Napso în schimbul ștergerii materialelor despre el de pe site-ul BlogSochi.

Valov, în vârstă de 38 de ani, a pledat nevinovat la procesul său, afirmând că acuzațiile împotriva sa au fost motivate politic și legate de activitatea sa jurnalistică și de criticile vocale la adresa modului în care guvernul local a gestionat Cupa Mondială din 2018 de la Soci.

„Am fost închis din cauza acestui campionat pentru a nu putea vorbi cu jurnaliștii despre el”, a scris ulterior Valov în timp ce se afla în închisoare.

Mihail Afanasiev

Jurnalist premiat și tată a cinci copii, Mihail Afanasyev a fost arestat în aprilie anul trecut sub acuzația de răspândire de „falsuri” despre Forțele Armate ale Rusiei.

Afanasyev, redactor-șef al Novy Fokus, un organ de presă online independent din republica siberiană Khakasia, riscă până la opt ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

Acuzațiile împotriva lui Afanasyev, în vârstă de 47 de ani, se bazează pe un articol publicat de acesta despre soldații ruși care au refuzat să lupte în Ucraina după ce au aflat despre o unitate militară distrusă în primele ore ale invaziei rusești.

Acuzarea a susținut că articolul lui Afanasyev conținea informații false despre armată, inclusiv un număr incorect de victime ruse în Ucraina.

Ivan Safronov

FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Reporter la mai multe ziare rusești de top, care ulterior a lucrat pentru agenția spațială de stat Roscosmos, Ivan Safronov a fost condamnat în septembrie la 22 de ani de închisoare pentru trădare.

Autoritățile l-au acuzat pe Safronov, în vârstă de 32 de ani, că a colectat informații secrete despre armata rusă și le-a transmis spionilor din Republica Cehă.

Susținătorii lui Safronov consideră că dosarul împotriva lui este o răzbunare pentru activitatea sa jurnalistică - în special pentru reportajele sale despre afacerile cu arme rusești.

Jurnalistul, de asemenea, a respins toate acuzațiile care i se aduc.

„După ce a fost condamnat, Ivan a fost trimis la o închisoare din regiunea Krasnoyarsk din Siberia. Recent, într-una dintre scrisorile sale, el a vorbit despre faptul că puțini dintre colegii săi de închisoare au o sentință la fel de lungă ca a lui - doar criminali și unii recidiviști”", a declarat Ksenia Ksenia, partenera lui Safronov.

Serghei Mikhailov

Serghei Mihailov, co-fondator și redactor-șef al Listok, o publicație independentă din republica Altai din sudul Siberiei, se află în custodia poliției din aprilie anul trecut.

Mihailov, în vârstă de 46 de ani, riscă până la 10 ani de închisoare pentru că a încălcat legile de cenzură din timpul războiului din Rusia cu reportaje despre uciderea de către ruși a civililor într-o suburbie a Kievului și bombardarea unei maternități și a unui teatru  în orașul portuar ucrainean Mariupol.

Procurorii au susținut că rapoartele, pe care Mihailov le-a publicat pe canalul Telegram al lui Listok, au reprezentat „diseminarea publică de informații false” despre armata rusă.

Vladislav Esipenko

Jurnalist ucrainean din Crimeea, Vladislav Esipenko a fost condamnat anul trecut la șase ani de închisoare în Rusia.

Esipenko, în vârstă de 54 de ani, a fost arestat în martie 2021 la Simferopol, capitala Crimeei, la o adunare de comemorare a zilei de naștere a poetului ucrainean Taras Șevcenko și a fost acuzat de colaborare cu serviciile secrete ucrainene.

Jurnalistul, cu dublă cetățenie, rusă și ucraineană, care a lucrat ca reporter independent pentru divizia locală a Radio Free Europe, finanțată de SUA, a fost ulterior acuzat de fabricare și deținere ilegală de explozibili.

Esipenko a declarat că a fost forțat să pledeze vinovat de către autoritățile penitenciare, care l-au supus în mod repetat la tortură cu șocuri electrice.

Dmitri Gromovoi

Dmitri Gromovoi, în vârstă de 39 de ani, a fost arestat sub acuzația de trafic de droguri în iulie 2020, în orașul industrial Chelyabinsk din Munții Ural din Rusia.

La momentul arestării sale, Gromovoi făcea un reportaj despre legăturile dintre ofițerii locali de narcotice și vânzările de droguri online.

Procurorii au susținut că Gromovoi însuși era implicat în vânzarea de droguri ilegale și căuta să își extindă activitățile.

Poliția a susținut că a găsit în apartamentul său substanțe ilegale aparținând jurnalistului, dar avocatul acestuia a declarat că drogurile au fost plantate, iar testele efectuate ulterior au confirmat că nu există nicio urmă de ADN al lui Gromovoi pe substanțele ilegale.

Gromovoi se află în continuare în arest preventiv, în ciuda faptului că Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declarat că încarcerarea sa este ilegală la începutul acestui an.

Dacă va fi găsit vinovat, jurnalistul ar putea fi condamnat la o pedeapsă de până la șapte ani și jumătate de închisoare.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite