Kremlinul critică revenirea unor comandanţi ucraineni din Turcia

0
Publicat:

Kremlinul a criticat sâmbătă repatrierea de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mai multor comandanţi ucraineni care urmau să rămână în Turcia până la sfârşitul conflictului în baza unui acord între Moscova şi Kiev, relatează AFP.

FOTO:  Profimedia
FOTO: Profimedia

Preşedinţia ucraineană a confirmat că a obţinut revenirea acestor membri ai regimentului Azov după „negocieri cu partea turcă”. Aceştia au fost întâmpinaţi pe aeroportul din Istanbul de către preşedintele Volodimir Zelenski, aflat într-o vizită în Turcia, potrivit Agerpres. 

„Revenirea comandanţilor Azov din Turcia spre Ucraina nu este altceva decât o încălcare directă a termenilor acordurilor existente”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse.

Potrivit acestuia, atât Ucraina cât şi Turcia au încălcat termenii acestui acord care prevedea ca aceşti bărbaţi să rămână în Turcia până la sfârşitul conflictului.

Peskov a legat această întoarcere de „eşecul contraofensivei ucrainene” desfăşurată de la începutul lunii iunie şi de dorinţa Ankarei de a-şi arăta „solidaritatea” înaintea summitului NATO de la Vilnius din 11 şi 12 iulie.

„Pregătirile pentru summitul NATO sunt în desfăşurare şi, desigur, a existat o mare presiune asupra Turciei”, a spus el.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a revenit în ţara sa după o vizită în Turcia, a sosit alături de cinci comandanţi ai fostei garnizoane Mariupol ce fuseseră nevoiţi să trăiască în Turcia în conformitate cu termenii unui schimb de prizonieri cu Rusia, convenit anul trecut, notează Reuters.

Comandanţii, consideraţi adevăraţi eroi în Ucraina, au condus apărarea portului Mariupol, cel mai mare oraş ucrainean capturat de Rusia în timpul invadării ţării vecine. Mii de civili au fost ucişi în interiorul oraşului atunci când forţele ruse au supus Mariupolul unui asediu masiv timp de trei luni.

„Militarii ucraineni Denis Prokopenko, Sviatoslav Palamar, Serhii Volinski, Oleh Homenko, Denis Şleha. În sfârşit vor fi alături de rudele lor”, a afirmat şeful statului ucrainean pe Telegram.   

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite