Kremlinul ascunde amploarea impactului negativ asupra economiei ruse din cauza războiului din Ucraina. Cum manipulează premierul rus cifrele
0Analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului din Washington susțin că autoritățile de la Kremlin își continuă campania de propagandă pentru a ascunde amploarea impactului negativ asupra economiei ruse din cauza războiului din Ucraina.

„Kremlinul continuă să desfășoare o campanie de dezinformare, care se adresează probabil atât publicului intern, cât și internațional, care urmărește să ascundă amploarea impactului negativ al războiului de lungă durată al Rusiei împotriva Ucrainei asupra economiei ruse”, susține ISW.
Prim-ministrul rus Mihail Mișustin sa întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin pe 7 februarie pentru a discuta despre starea economiei ruse.
„Mișustin a spus că PIB-ul Rusiei a crescut cu 4,1% în 2024, în mare parte din cauza creșterii „intensive” a industriei manufacturiere din Rusia – probabil referindu-se la construirea de către Rusia a bazei sale industriale de apărare de la începutul invaziei sale pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022”.
Mișustin a susținut că principala contribuție la creșterea industriei prelucrătoare a Rusiei a fost adusă de industri mecanică, transporturile, industria auto și producția de computere și echipamente electronice.
El a mai afirmat că inflația în Rusia a ajuns la 9,52% în 2024, iar Putin a declarat că de la 3 februarie 2025, inflația era deja de 9,9%.
„Cu toate acestea, inflația reală în Rusia este semnificativ mai mare decât statisticile oficiale pe care Kremlinul este dispus să le publice (unele studii indică faptul că rata inflației în Rusia este mai aproape de 20 la sută).”
Premierul rus manipulează cifrele
Mișustin a subliniat rata scăzută a șomajului din Rusia în 2024, la 2,5%, dar a recunoscut doar pe scurt deficitul semnificativ de forță de muncă din Rusia, care este cauza ratei scăzute a șomajului din Rusia.
Premierul rus a remarcat că creșterea economică a Rusiei ar putea fi mai puțin semnificativă în 2025, deoarece este foarte important să se oprească inflația și să se asigure creșterea economică pe termen lung.
„Acesta este probabil un semnal de pregătire a populației ruse pentru dificultățile economice în 2025. Mișustin și Putin au încercat, de asemenea, să prezinte economia rusă ca fiind stabilă în fața presiunii economice internaționale. Șeful executivului rus a susținut că industria petrolului și gazelor și cea energetică a Rusiei se adaptează și găsește noi piețe”, notează ISW.
Șeful guvernului rus a susținut că economia rusă a „facut față cu succes” „presiunii fără precedent privind sancțiunile” în ultimii ani și că sancțiunile anti-ruse provoacă mai mult rău țărilor care le-au impus decât Rusiei. Putin a încercat, de asemenea, să prezinte economia rusă ca fiind mai puternică și în creștere mai rapidă decât cea a țărilor occidentale.
„Mișustin și Putin nu au menționat că Banca Centrală Rusă a ridicat ratele dobânzilor la 21% în octombrie 2024 și nici modul în care Rusia a folosit fonduri de la Fondul Național de Asistență Socială pentru a-și finanța eforturile militare în ultimii trei ani.
Lichiditățile Fondului Național de Asistență Socială din Rusia se pot epuiza până în toamna anului 2025”, notează ISW.