Inamicii de pe frontul intern. Reprimând disidența, Rusia înființează un lanț de aprovizionare pentru tehnologii de supraveghere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a dezvoltat o industrie proprie de noi instrumente de supraveghere digitală pentru a suprima opoziția internă față de războiul din Ucraina, relatează NYT. Tehnologia poate fi vândută și în străinătate.

Rusia a dezvoltat noi instrumente de supraveghere digitală FOTO SHUTTERSTOCK
Rusia a dezvoltat noi instrumente de supraveghere digitală FOTO SHUTTERSTOCK

Cei mai buni spioni digitali ai Rusiei au apelat la noi instrumente pentru a lupta împotriva unui inamic pe alt front: cei din interiorul propriilor granițe care s-au opus războiului.

În scopul represiunii interne, autoritățile ruse au adunat un arsenal de tehnologii pentru a urmări viața online a cetățenilor. După invadarea Ucrainei, cererea pentru mai multe instrumente de supraveghere a stimulat industria contractorilor de tehnologie. Noile produse au devenit un mijloc nou și puternic de supraveghere digitală.

Poliția și Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) au dobândit noi capacități de snooping, concentrate pe utilizarea de zi cu zi a telefoanelor și site-urilor. Instrumentele oferă modalități de urmărire a anumite tipuri de activitate pe aplicații criptate precum WhatsApp și Signal, monitorizare a locațiilor telefoanelor, identificare a utilizatorilor anonimi pe rețelele sociale și spargerea conturilor cetățenilor, conform documentelor de la furnizorii de supraveghere ruși, obținute de The New York Times, precum și experți în securitate, activiști digitali și o persoană implicată în operațiunile de supraveghere digitală ale țării.

„I-a făcut pe oameni să devină foarte paranoici, pentru că dacă comunici cu cineva din Rusia, nu poți fi sigur dacă este sau nu sigur. Ei monitorizează traficul foarte activ. Înainte era doar pentru activiști. Acum au extins-o la oricine nu este de acord cu războiul”, a explicat Alena Popova, o figură politică din opoziția rusă și activistă pentru drepturile digitale.

Multe dintre companiile ce au profitat de pe urma cererii sunt deținute de Citadel Group, o întreprindere controlată parțial de Alișer Usmanov, cunoscut drept unul dintre „oligarhii preferați” ai lui Putin.

Firme precum MFI Soft, Vas Experts sau Protei, care anterior au construit componente ale sistemului invaziv de ascultare a telecomunicațiilor din Rusia, au început să producă instrumente mai avansate pentru serviciile de informații din această țară.

Instrumente de supraveghere mai sofisticate

Un software ușor de utilizat, care se conectează direct la infrastructura de telecomunicații, oferă acum o multitudine de posibilități precise de spionaj, potrivit documentelor. NYT a obținut sute de fișiere de la o persoană cu acces la înregistrările interne, dintre care aproximativ 40 detaliază instrumentele de supraveghere. Acestea conțin diagrame, grafice și capturi de ecran.

De pildă, există un program care poate identifica momentul în care oamenii inițiază apeluri vocale sau trimit fișiere pe aplicații de chat criptate, precum Telegram, Signal și WhatsApp. Deși nu poate intercepta mesajele în sine, poate totuși determina dacă o persoană folosește mai multe telefoane, cartografia rețeaua de relații a acesteia prin urmărirea comunicațiilor cu alte persoane și poate stabili locațiile respectivelor telefoane într-o anumită zi. Un alt program poate colecta parolele introduse pe site-uri web necriptate.

Aceste tehnologii completează alte eforturi ale Rusiei de a modela opinia publică și de a înăbuși disidența, între care campaniile de propagandă în mass-media de stat, cenzura internetului și noi eforturi de a colecta date despre cetățeni și a-i încuraja să raporteze postările din rețelele sociale care subminează războiul.

Un document în care sunt prezentate capacitățile diferiților furnizori de tehnologie se referă la o „piață a interceptărilor telefonice”, un lanț al aprovizionării cu echipamente și software care forțează limitele supravegherii digitale în masă, notează NYT.

Într-un document în limba engleză destinat clienților de peste ocean, apare o diagramă ce înfățișează capacitățile de urmărire a telefoanelor oferite de o companie rusă.

Autoritățile „dezvoltă, în esență, o nouă cohortă de companii rusești care au apărut ca urmare a intereselor represive ale statului. Efectele se vor resimți mai întâi în regiunea înconjurătoare, apoi, potențial, în întreaga lume”, a explicat Adrian Shahbaz, vicepreședinte al departamentului de cercetare și analiză din cadrul grupului de apărare a democrației Freedom House, care studiază opresiunea online.

Dincolo de „piața interceptărilor telefonice”

În ultimele două decenii, în încercarea de a controla internetul, liderii ruși au comandat produse tot mai sofisticate de interceptare a convorbirilor telefonice și a mesajelor necriptate și au cerut furnizorilor de internet să arhiveze traficul. Programul extins cunoscut oficial drept „Sistemul pentru Activități Operative de Investigații” (SORM) a fost un mijloc imperfect de supraveghere, întrucât furnizorii de telecomunicații nu instalau și actualizau corespunzător tehnologiile, iar simplul volum de date putea fi copleșitor și inutilizabil.

Folosite inițial împotriva rivalilor politici, precum susținătorii lui Alecsei Navalnîi, liderul încarcerat al opoziției, cererea pentru aceste instrumente a crescut după invazia Ucrainei, iar de aceasta au profitat vechii producători ai tehnologiilor de supraveghere, au declarat experții în drepturi digitale. 

Printre aceștia se numără compania Citadel care controlează între 60 și 80% din piața tehnologiei de monitorizare a telecomunicațiilor, potrivit Departamentului de Stat al SUA. Statele Unite au anunțat sancțiuni împotriva Citadel și a actualului său proprietar, Anton Cerepennikov, în februarie.

„Sectoarele legate de armată și comunicații primesc multe fonduri în acest moment, deoarece se adaptează la noile cerințe”, a spus Ksenia Ermoshina, cercetător senior la Citizen Lab, un institut de cercetare de la Universitatea din Toronto.

Perspectivă de finețe asupra internetului

Noile tehnologii oferă serviciilor de securitate o perspectivă de finețe asupra internetului. De pildă, un sistem al MFI Soft, o filială a Citadel, afișează informații despre abonați alături de defalcări statistice ale traficului lor pe internet pe un panou de control destinat uzului ofițerilor regionali ai FSB, potrivit unui grafic inclus în documente.

Un alt instrument produs de MFI Soft, NetBeholder, poate cartografia locațiile a două telefoane pe parcursul zilei pentru a discerne dacă acestea s-au intersectat, indicând o potențială întâlnire între persoane.

O altă funcție, care utilizează urmărirea locației pentru a verifica dacă mai multe telefoane se află cu frecvență în aceeași zonă, poate deduce dacă cineva ar putea folosi două sau mai multe telefoane. Având acces deplin la informațiile despre abonații rețelelor de telecomunicații, sistemul NetBeholder poate, de asemenea, să identifice regiunea din Rusia din care provine un utilizator sau din ce țară provine un străin.

Compania Protei oferă produse care asigură transcrierea voce - text a convorbirilor telefonice interceptate, dar și instrumente pentru identificarea „comportamentelor suspecte”, potrivit unui document.

Colectarea enormă de date de către Rusia și noile instrumente reprezintă o „combinație mortală”, a subliniat Ermoshina de la Citizen Lab, adăugând că astfel de capacități sunt din ce în ce mai răspândite în Rusia.

Citadel și Protei nu au răspuns la solicitările de comentarii. Un purtător de cuvânt al lui Usmanov a transmis că acesta „nu a mai participat de câțiva ani la nici o decizie de management” care să implice compania-mamă, USM, care a deținut Citadel până în 2022. Purtătorul de cuvânt a precizat că Usmanov deține 49% din USM, iar acesta a vândut Citadel deoarece tehnologia de supraveghere nu a fost niciodată în „sfera de interes” a firmei.

VAS Experts a transmis că nevoia pentru instrumentele pe care le vinde a „crescut din cauza situației geopolitice complexe” și a volumului de amenințări din interiorul Rusiei, iar produsele sale „includ instrumente pentru interceptarea legală, utilizate de ofițerii FSB care luptă împotriva terorismului”. Dacă tehnologia sa „va salva cel puțin o viață și bunăstarea oamenilor, atunci munca noastră are sens”, a adăugat compania.

Aplicațiile de mesagerie, nesigure

Pe măsură ce autoritățile au luat măsuri drastice, cetățenii au apelat la aplicații de mesagerie criptate pentru a comunica. Totuși, serviciile de securitate au găsit o modalitate de a urmări și aceste conversații, potrivit documentelor analizate de NYT.

Una dintre caracteristicile NetBeholder exploatează o tehnică cunoscută sub numele de „deep-packet inspection”, care este utilizată de furnizorii de servicii de telecomunicații pentru a analiza destinația traficului. Similar cartografierii curenților într-o apă, software-ul nu poate intercepta conținutul mesajelor, dar poate identifica ce fel de date circulă și unde.

Asta înseamnă că poate repera momentul în care cineva trimite un fișier sau se conectează la un apel vocal pe aplicații criptate precum WhatsApp, Signal sau Telegram. Astfel, FSB. are acces la metadate importante, adică la informații generale precum cine vorbește cu cine, când și unde, precum și dacă un fișier este atașat la un mesaj.

Anterior, pentru a obține astfel de informații, guvernele erau obligate să le solicite de la producătorii de aplicații, cum ar fi Meta, care deține WhatsApp, iar acestea hotărau dacă să le furnizeze sau nu.

Noile instrumente i-au alarmat pe experții în securitate și pe creatorii serviciilor criptate. Până acum nu s-a știut că acestea sunt realizate de contractori ruși, au declarat experții în securitate.

Unele dintre aceste tehnologii de supraveghere au început să se răspândească dincolo de Rusia. Documentele arată eforturile de a vinde produsele în Europa de Est și Asia Centrală, dar și în Africa, Orientul Mijlociu și America de Sud. În ianuarie, Citizen Lab a raportat că echipamentele Protei au fost folosite de o companie de telecomunicații iraniană pentru a înregistra utilizarea internetului și a bloca site-uri. Sistemele au fost observate la lucru în zonele ocupate din Ucraina.

Creatorii Signal, Telegram și WhatsApp au explicat că, deși criptarea poate masca mesajele în sine, nu poate bloca și înregistrarea schimbului pe care autoritățile ruse îl văd pentru că au acces la datele furnizorilor de internet.

Signal nu a fost conceput pentru a ascunde faptul că folosești Signal față de propriul furnizor de servicii de internet”, a explicat Meredith Whittaker, președintele Fundației Signal. Ea a făcut apel la persoanele îngrijorate de o astfel de urmărire să folosească o funcție care trimite traficul pe un alt server pentru a ascunde originea și destinația acestuia.

Telegram, care nu criptează în mod implicit toate mesajele, a declarat la rândul său că nu se poate face nimic pentru a masca datele aplicațiilor de chat, dar a spus că oamenii ar putea folosi caracteristicile disponibile pentru a face traficul mai greu de identificat și urmărit. WhatsApp a afirmat într-o declarație că instrumentele de supraveghere reprezintă o „amenințare urgentă la adresa vieții private a oamenilor la nivel global” și că va continua să protejeze conversațiile private.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite