Aleksei Navalnîi anunță o campanie amplă anti-război și anti-Putin

0
Publicat:

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, aflat în arest din ianuarie 2021, a anunțat luni, în ziua deschiderii unui nou proces cu ușile închise împotriva sa, că lansează o „campanie electorală” pentru a-i convinge pe conaționalii săi să se ridice împotriva războiului din Ucraina şi împotriva regimului condus de Vladimir Putin.

Aleksei Navalnîi FOTO EPA-EFE
Aleksei Navalnîi FOTO EPA-EFE

„Astăzi începe un nou proces, care va adăuga mult la sentinţa deja primită. Dar nu vreau să folosesc această zi pentru a stârni simpatie faţă de mine sau faţă de alţi deţinuţi politici. Vreau să îndemn pe toată lumea la acţiune şi să folosesc această zi pentru a anunţa un proiect nou, foarte important. O mare maşină de comunicare. O maşină a adevărului. Nu doar că dorim să o facem, dar o vom face pentru a ne uni forţele în lupta împotriva minciunilor lui Putin şi ipocriziei Kremlinului”, afirmă Navalnîi într-o declaraţie făcută publică de susţinătorii săi.

„Vom desfăşura o campanie electorală împotriva războiului. Şi împotriva lui Putin. Exact aşa. O campanie lungă, tenace, epuizantă, dar fundamental importantă, prin care vom întoarce oamenii împotriva războiului”, adaugă opozantul rus.

Potrivit lui Aleksei Navalnîi, colaboratorii săi vor efectua sondaje telefonice, vor comunica cu cetăţenii ruşi prin messenger şi prin „reţelele de socializare controlate de Kremlin” pentru a-i convinge să se ridice împotriva războiului purtat de regimul de la Moscova împotriva Ucrainei.

Aleksei Navalnîi, 47 de ani, a fost arestat în ianuarie 2021 pe un aeroport din Moscova la întoarcerea din Germania, unde fusese tratat în urma unei otrăviri cu agentul neurochimic Noviciok. Opozantul rus, care a intrat în comă în timpul unei călătorii într-un oraș din Siberia în august 2020, este convins că a fost otrăvit la ordinul liderului de la Kremlin.

Condamnat deja pentru fraudă şi încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată (pe perioada primirii tratamentului în Germania) după o condamnare anterioară, Navalnîi ispăşeşte o pedeapsă cumulată de 11 ani şi jumătatea de închisoare, în condiţii severe de detenţie într-un penitenciar de înaltă securitate. Cu toate acestea, Navalnîi transmite de acolo cu regularitate mesaje publice împotriva lui Putin.

Opozantul rus riscă acum încă 30 de ani de închisoare într-un proces în care este acuzat de constituirea şi finanţarea unei organizaţii „extremiste”. Instanţa a aprobat luni cererea procurorului ca acest proces să se desfăşoare cu uşile închise, fără accesul presei şi al publicului, relatează Reuters și CNN, potrivit Agerpres.

Aleksei Navalnîi și susținătorii săi denunță procesele intentate împotriva sa, considerându-le fabricate de regimul de la Moscova pentru a-l elimina de pe scena politică.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite