Familiile americane sunt devastate de decizia Rusiei de a interzice adopţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Vladimir Putin şi premierul Dimitri Medvedev la şedinţa de joi, 27 decembrie, în care Putin a afirmat că nu are niciun motiv să respingă legea prin care se interzic adopţiile internaţionale FOTO Reuters
Preşedintele Vladimir Putin şi premierul Dimitri Medvedev la şedinţa de joi, 27 decembrie, în care Putin a afirmat că nu are niciun motiv să respingă legea prin care se interzic adopţiile internaţionale FOTO Reuters

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat, vineri, o lege prin care interzice americanilor să adopte copii ruşi. Această decizie provoacă suferinţe mari în rândul familiilor din SUA care aşteaptă de luni de zile, în unele cazuri chiar de ani de zile, să finalizeze procesul de adopţie.

Legea pune capăt unui an de ostilităţi ale Rusiei împotriva Statelor Unite ale Americii, ostilităţi alimentate de către Putin, dar care au avut un succes neaşteptat printre membrii Parlamentului rus. Au fost luate o serie de măsuri împotriva a ceea ce se consideră a fi implicări americane în problemele Rusiei, de la organizarea politică, până la apărarea drepturilor omului. Legea împotriva adopţiei este văzută ca o răzbunare împotriva legii Statelor Unite care a vizat oficialii corupţi ai Rusiei.

Aprobarea legii este un punct de referinţă al deteriorării relaţiilor ruso-americane, şi, spre deosebire de alte mişcări simbolice de altă dată, are consecinţe reale.

În ultimii 20 de ani, 60.000 de ruşi au fost adoptaţi de către americani, iar oficialii spun că această măsură va bloca cele 46 de adopţii aflate în desfăşurare în momentul promulgării legii, notează „Washington Post“. 

Kim Summers din Freehold, New Jersey, mai avea doar câteva săptămâni până să-şi aducă acasă fiul adoptat din Rusia, Preston. Ea şi soţul său au adoptat băieţelul pe 12 decembrie şi s-au întors în Statele Unite ale Americii trei zile mai târziu, urmând să aştepte o perioadă obligatorie de 30 de zile.

Până azi dimineaţă ştiam că el va veni la noi acasă. Ceea ce se întâmplă nu are nicio legătură cu capacitatea de a fi părintele cuiva. Fiul meu a fost inspectat de 22 de familii ruse înainte de a avea cea mai mică şansă să îl adopt eu. Nimeni de-acolo nu l-a vrut“, spune Kim Summers.

Membri importanţi ai Cabinetului rus au fost împotriva legii şi au spus că aceasta va pedepsi mai mult orfanii decât politicienii americani şi că pare mai degrabă o apărare a corupţiei şi atrage atenţia asupra stării jalnice a orfelinatelor din Rusia. Dar Putin nu a luat în seamă avertismentele, părând atras de entuziasmul cu care a fost adoptată legea în ambele camere ale Parlamentului.

Legea a declanşat reacţii puternice din partea opoziţiei, care a privit-o ca pe o ameninţare a situaţiei, printr-o acţiune negândită. Jurnalistul Alexandr Minkin descrie această lege pe blogul său ca fiind „canibală“. „Din cauza faptului că America sancţionează anumiţi birocraţi corupţi ai Rusiei, Moscova se răzbună pe propriii orfani.“

Putin a promis că va da decrete menite să îmbunătăţească condiţiile din orfelinatele ruse şi că va face adopţia mai acceptabilă pentru familiile din Rusia. A specificat că în unele dintre cele mai violente zone din Caucaz, copii celor care au murit sunt luaţi de către rude, spre deosebire de restul ţării.

Fervoare anti-americană

În urmă cu un an, când candida pentru preşedinţie, Putin a început să intensifice campania sa anti-americană. El a acuzat Secretarul de Stat american Hillary Clinton că a instigat protestele care au avut loc în Moscova în timpul iernii trecute. Atunci, Parlamentul rus a adoptat o lege prin care solicita asociaţiilor non-profit care primeau fonduri externe (în Rusia asta însemnând fonduri americane) să se înregistreze ca „agenţii străine“. Toamna aceasta, Putin a ordonat Agenţiei pentru Dezvoltare Internaţională a SUA să-şi închidă biroul din Rusia.

„Am explicat de multe ori îngrijorările noastre în ceea ce priveşte legea adoptată de Parlamentul rus. Bunăstarea copiilor este mult prea importantă pentru a fi legată de aspectele politice ale relaţiei noastre“, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat din SUA, Patrick Ventrell. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite