Exodul disidenţilor. Regimul lui Putin lasă cale liberă emigraţiei politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

De la arestarea opozanului rus Aleksei Navalnîi, Rusia lui Putin a lăsat cale liberă unui exod al disidenţilor, cel mai mare val de emigraţie politică din era sovietică încoace, spun experţii. Lideri ai opoziţiei şi aliaţii lor, politicieni, activişti şi chiar jurnalişti independenţi sunt puşi în faţa unei alegeri: exilul sau închisoarea, relatează New York Times.

„Strategia lor este: mai întâi, strânge-i cu uşa să plece. Dacă nu se poate, aruncă-i în închisoare”, spune Dmitri G. Gudkov, un politician rus din opoziţie, parlamentar între anii 2011 şi 2016, fugit în luna iunie. Deşi era vizat de o anchetă pentru neplata chiriei , acesta a fost liber să fugă în Ucraina.

„Generalii noştri din agenţiile de securitate se pregătesc pentru ultimul război. Acum, dacă pleci, eşti auzit la fel de bine, dacă nu chiar mai bine”, a spus Gudkov din actualul său loc de refugiu, în Bulgaria, referindu-se la faptul că Kremlinul urmăreşte fugile din ţară. 

Zeci de opozanţi ai regimului lui Putin au fost forţaţi să părăsească Rusia în ultimele luni după fabricarea unor acuzaţii ce nu le-a mai permis să candideze, deschiderea unor anchete pentru diverse infracţiuni, în timp ce ONG-urile lor declarate „indezirabile”, iar portalurile de ştiri clasificate ca „agenţi străini”.

Pe 7 august Liubov Sobol, cea mai proeminentă aliată a lui Aleksei Navalnîi care mai rămăsese la Moscova, lua un zbor spre Turcia, după ce, condamnată la un an şi jumătate de restricţii de mişcare, risca închisoarea din cauza unor anchete penale deschise pe numele ei. Practic i s-a lăsat cale liberă să plece pentru că interdicţia de a părăsi Moscova nu intra în vigoare imediat. 

Andrei Soldatov, jurnalist de investigaţie, în exil la Londra, a descris în cartea „The Compatriots”, scrisă împreună cu colega sa Irina Borogan, practica „iscusită” a Kremlinului de alungare a disidenţilor.

„În momentul când oamenilor li se permite să aleagă între a se radicaliza şi mai mult şi a pleca, puşi în faţa uneia dintre opţiuni, o aleg pe ultima. Astfel e redusă presiunea asupra sistemului”, spune Soldatov.

Încarcerarea opozantului rus Aleksei Navalnîi după revenirea în Rusia din Germania, după tentativa de otrăvire şi spitalizare, a declanşat un val de emigrări printre susţinătorii mişcării sale scoasă în afara legii ca „extremistă”. Luni, agenţiile de ştiri au anunţat că şi purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmiş, a părăsit ţara. Aliaţilor opozantului rus li s-au alăturat disidenţi din toată ţara, inclusiv politicieni şi jurnalişti.

Roman Badanin, jurnalist de investigaţie, a fost nevoit să plece în exil în SUA direct din vacanţă, după ce organizaţia sa a fost declarată „indezirabilă” şi ar fi putut să-şi petreacă în închisoare „ultimii ani productivi din carieră”. El a dezvăluit că, în urma percheziţionării locuinţei, adjunctului său i s-a înapoiat paşaportul cu subînţeles.

Recent, autorităţile ruse au închis două portaluri de ştiri şi o organizaţie pentru drepturi legale susţinute de omul de afaceri Mihail Hodorkovski, închis 10 ani în Rusia şi care acum trăieşte la Londra. Rusia a declarat „indezirabile” toate organizaţiile conectate cu acest disident.

Andrei Pivorarov, coordonatorul mişcării „Rusia Deschisă” a lui Hodorkovski, a fost arestat după ce s-a îmbarcat într-un zbor spre Varşovia în mai, semn că totuşi nu toţi disidenţii sunt lăsaţi să fugă.

„Am crezut că este imperativ să continuăm să lucrăm deschis şi la vedere până în ultimul moment, atâta timp cât există această posibilitate", a spus Hodorkovski. Dar acum, a precizat el, „riscurile unei astfel de întreprinderi au devenit prea mari”.

Ivan Jdanov, directorul executiv al organizaţiei lui Navalnîi, a părăsit Rusia în ianuarie, ajutând la coordonarea protestelor care au urmat întoarcerii şi arestării acestuia dintr-o ţară europeană pe care a preferat să nu o dezvăluite. El a decis să nu se mai întoarcă, după ce autorităţile ruse l-au acuzat că a recrutat minori pentru proteste. 

„Este important ceea ce facem, nu dacă un anumit angajat sau un anumit număr de angajaţi au trecut graniţa Federaţiei Ruse”, a spus Zhdanov, într-un interviu telefonic.

În martie, poliţia din sudul Rusiei l-a arestat pe tatăl său, un oficial local pensionat în vârstă de 66 de ani,  suspectat de abuz de serviciu. Acum este închis în nordul extrem al Rusiei.

„Aceştia sunt terorişti care au luat un ostatic”, a spus Zhdanov.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite