„Educația patriotică” a lui Putin, sabotată de părinți și de profesori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când Maria (n.r. nume fictiv), profesoară de limba engleză la o prestigioasă școală privată din afara Moscovei, a auzit  că Ministerul Educației introducea un nou curs săptămânal pentru a promova viziunea Kremlinului asupra lumii, a fost „îngrozită”. 

Profesorii se opun dorințelor lui Putin / Foto: Arhivă
Profesorii se opun dorințelor lui Putin / Foto: Arhivă

Inițial, când au fost lansate anul trecut, sesiunile „Talking about What's Important” (Vorbind despre ceea ce este important) aveau ca scop inițial, printre altele, să preamărească virtuțile invaziei Rusiei în Ucraina. Cu toate acestea, ele au fost de atunci diluate pentru a se învârti în jurul unor subiecte mai inofensive, cum ar fi cei mai mari oameni de știință ai Rusiei sau sărbătorile naționale, potrivit planurilor de lecții văzute de The Telegraph. Doar unul dintre ele pare a fi hotărât politic: aniversarea anexării Crimeei - iar Maria (nume fictiv) nu a fost de acord cu asta.

Ea a declarat pentru The Telegraph că, în schimb, a transformat lecțiile în discuții despre probleme filosofice. Pentru ora obligatorie despre Crimeea, ea intenționează să vorbească despre istoria peninsulei de la Marea Neagră, fără nicio mențiune despre anexarea ilegală de către Rusia în 2014. „Nu am ținut nicio lecție despre "eroii de război", pentru că nu cred că sunt eroi. Nu este treaba noastră să promovăm nimic”, a spus ea, potrivit Yahoo News.

Există loc pentru sabotaj

De la începutul invaziei sale în Ucraina, anul trecut, Kremlinul a folosit școlile pentru a intensifica eforturile de îndoctrinare a următoarei generații de copii ruși și pentru a risipi orice îndoieli cu privire la obiectivele și înțelepciunea războiului — numit încă oficial „operațiune specială”.

Vladimir Putin a făcut personal presiuni pentru un „standard comun” în manualele școlare de istorie, care urmează să includă un nou capitol despre conflict începând din septembrie, și a subliniat necesitatea unei „educații patriotice”.

Mulți dintre cei 1 milion de ruși care au fugit din țară în urma invaziei au spus că dacă ar rămâne în țară ar însemna să-și expună copiii la o spălare a creierului, nu foarte diferită de cea din Uniunea Sovietică. Dar rezultatele au fost până acum mixte.

Mulți părinți și copii din Moscova cu care a vorbit The Telegraph au declarat că ora de curs prescrisă de Kremlin este o farsă care poate fi ușor ignorată fără a fi pedepsită. Olga, o profesoară universitară cu o fiică adolescentă, a declarat că directorul nu s-a supărat când a cerut ca fiica ei să fie scutită de la ședința săptămânală. Ea a spus că tinerii fac „mișto de tot”.

Într-o altă școală din Moscova, o ceremonie „patriotică" săptămânală impusă de Kremlin, care implica intonarea imnului național și ridicarea steagului rusesc, a trebuit să fie eliminată după ce unii elevi s-au revoltat.

„Copiii nu vor să stea nemișcați și să cânte imnul la 8.30 dimineața", a declarat Katya, profesoară de istorie la această instituție, care a refuzat să își dea numele real. „A devenit o corvoadă. Copiii îl resping".

Și ea se revoltă. Un plan de lecții recent transmis de Kremlin cu privire la valorile familiei a inclus un  video cu Ivan Okhlobystin, un celebru artist anti-gay și războinic, care a îndemnat trupele rusești să „ucidă pe toată lumea” din Ucraina.

Katya nu l-a difuzat elevilor săi  și a spus că era încrezătoare că nu vor exista consecințe.

În rural, directorii vor laude

Cu toate acestea, în zonele rurale, departe de marile orașe care se află în opoziție, situația este diferită. Mulți directori de școli sunt nerăbdători să câștige laude și, potențial, mai multe fonduri și subvenții din partea guvernului regional. De asemenea, oamenii din zonele mai sărace ale Rusiei au mai multe șanse să sprijine cu adevărat armata, deoarece mobilizarea — și victimele ulterioare ale armatei — i-au afectat mai mult.

Prin urmare, multe școli și chiar grădinițe au apelat la presă sau la rețelele de socializare pentru a-și prezenta cu mândrie copiii care participă la activități naționaliste în sprijinul războiului.

În orașul central și sărac Sudogda, cu o populație de 10.000 de locuitori, elevii de la școala ortodoxă Sfânta Ecaterina au confecționat lumânări pentru soldații ruși care să fie folosite în tranșeele din Ucraina.

„Copiilor le place să facă cadouri pentru ei, deoarece sunt mândri de armata noastră”, a declarat luna trecută Svetlana Shevyrina, profesoară de arte și meserii la școală, pentru un post de televiziune local. Ea i-a lăudat pe copii pentru că „au sprijinit trupele încă de la începutul operațiunii militare speciale”.

În Crimeea ocupată de Rusia, agenția de știri RIA Novosti a difuzat săptămâna trecută un videoclip în care se vede cum tineri adolescenți demontează cu îndârjire ceea ce pare a fi o pușcă automată AK-47, sub privirile altor elevi. Iar în orașul Stavropol din sudul țării, un bărbat proaspăt sosit de pe front a fost invitat să vorbească la o școală locală la începutul acestei luni. Îmbrăcat în camuflaj, un videoclip postat online îl arată pe bărbat povestind elevilor despre cum jefuiește casele ucrainenilor și cum le mănâncă mâncarea.

„Impactul pentru moment poate fi minor, dar se va acumula pe termen lung”, a declarat Ekaterina Schulmann, un important politolog. „Cu siguranță, acest lucru este potențial foarte dăunător”, a spus ea, adăugând că gradul de daune depinde de cât timp va dura regimul lui Putin. „Dacă durează zece ani, poți corupe o întreagă generație și se pare că se bazează pe asta”.

Cu toate acestea, chiar și în Rusia rurală, există încă unii profesori care găsesc modalități de a riposta la inițiativele Kremlinului.

Oleg, un profesor de fotbal dintr-un orășel din centrul Rusiei, a fost invitat recent de un antrenor dintr-un oraș vecin pentru a participa la un turneu intitulat „Noi nu renunțăm la băieții noștri” un binecunoscut slogan de propagandă rusesc. Antrenorul a sugerat echipei lui Oleg să aducă donații de lumânări și lenjerie intimă care ar putea fi trimise pe linia frontului. Oleg a refuzat: „Am spus: De ce tragi copiii în politică?. Noi nu am mers la acel turneu”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite