După vizita lui Kim Jong-un în Rusia, Kremlinul face mare tam-tam pe tema plecării lui Putin în China

0
Publicat:

Kremlinul insistă să capteze atenția publicului cu subiectul privind vizita lui Vladimir Putin în China, ultimele declarații în acest sens fiind făcute de dictatorul rus însuși.

Putin zâmbește larg în timp ce-l strânge de mână pe Wang Yi FOTO EPA-EFE
Putin zâmbește larg în timp ce-l strânge de mână pe Wang Yi FOTO EPA-EFE

Vladimir Putin a ținut să confirme miercuri că se va deplasa în China în octombrie, la invitaţia omologului său Xi Jinping. Este vorba de prima deplasare a liderului de la Kremlin în China după declanşarea invaziei din Ucraina, la 24 februarie 2022.

Putin s-a declarat „încântat” de preconizata sa vizită în timpul unei întrevederi, la Sankt Petersburg, cu ministrul chinez al Afacerilor Externe Wang Yi.

Este pentru a patra oară în ultimele două luni când liderul rus ține să se refere la vizita sa în China, prima dată făcând-o printr-un mesaj misterios lansat în iulie de Dimtri Peskov, purtător de cuvânt la Kremlin, a doua oară prin surse, la începutul acestei luni, către o publicație internațională de presă, iar a treia oară, marți, prin secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev.

Anunțurile în acest sens nu se vor opri aici, în condițiile în care Putin vrea să dea impresia că are aliați pe scena internațională.

Sancţionat și denunțat de lumea democratică din cauza invaziei din Ucraina, regimul condus de Putin caută să-şi întărească şi mai mult legăturile cu regimul condus de Xi Jinping.

Vladimir Putin va participa în China la Forumul „Centura și Drumul”, o inițiativă a lui Xi de a-și extinde influența geopolitică sub masca unor proiecte comerciale și economice.

Sosit luni în Rusia, Wang Yi a fost primit de omologul său Serghei Lavrov. La finalul întrevederii, diplomaţia rusă a susținut că Moscova și Beijingul au poziţii „similare” asupra SUA şi războiului din Ucraina.

În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, China lui Xi încearcă să se prezinte drept parte neutră în pofida sprijinului afişat public pentru partea agresoare, adică Rusia lui Putin.

Recent, propaganda lui Putin a făcut mare tam-tam în legătură cu vizita dictatorului nord-coreean Kim Jong-un în Rusia.

Kim a plecat din Rusia fără să anunțe vreun acord cu Putin. Suspectând o eventuală decizie a liderului de la Phenian de a-l susține cu arme pe omologul său de la Moscova, Statele Unite au atenționat că o astfel de colaborare va încălca sancțiunile ONU.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite