Demisii în bloc la prestigiosul cotidian rus Kommersant, la presiunile proprietarului publicaţiei, oligarhul Alişer Usmanov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalişti proeminenţi de la principalul cotidian de afaceri rusesc, Kommersant, spun că au fost siliţi să-şi dea demisiile din cauza unui articol care prezicea demisia preşedintei camerei superioare a parlamentului rus. Maxim Ivanov şi Ivan Safronov, de la secţia politică, au scris luni pe Facebook că au fost nevoiţi să plece pentru că proprietarul publicaţiei, miliardarul Alişer Usmanov, a fost nemulţumit de articolul apărut luna trecută.

Editorul adjunct al ziarului, Gleb Cerkasov, a anunţat că el şi alţi 10 jurnalişti de la Kommersant îşi dau demisia în semn de solidaritate. În articolul incriminat, Ivanov şi Safranov anticipau că Valentina Matvienko, preşedinta Consiliului Federaţiei, îşi va da curând demisia şi va fi înlocuită de Sergei Narîşkin, şeful serviciului rusesc de informaţii externe SVR. Matvienko şi alţi oficiali au dezminţit informaţia.

Cotidianul Kommersant, considerat un adevărat bastion al jurnalismului independent, a început să-şi piardă treptat prestigiul după achiziţionarea sa de către oligarhul Alişer Usmanov, în 2006.

„Părăsim Kommersant nu din comoditate personală, ci în urma criticilor virulente ale acţionarului contra publicaţiei pe tema unei eventuale demisii a Valentinei Matvienko“, preşedinta camerei superioare a legislativului rus, personalitate influentă şi cunoscută ca apropiată de preşedintele Vladimir Putin, a scris Ivan Safronov pe contul său de Facebook.

„Acţionarul are dreptul de a lua o decizie asupra personalului, iar personalul nu are decât un singur drept, cel de a pleca pentru a-şi exprima dezacordul“, a reacţionat, pe Facebook, redactorul-şef adjunct al secţiei politice a publicaţiei Kommersant, Gleb Cerkasov, care face parte dintre cei 11 jurnalişti demisionari.

Uniunea jurnaliştilor din Rusia s-a declarat luni „profund îngrijorată de această situaţie“ şi a denunţat o „intervenţie brutală a acţionarilor în politica editorială“.

La finalul anului 2011, 35 de jurnalişti de la Kommersant l-au acuzat pe Alişer Usmanov că încearcă să-i „intimideze“, după concedierea a doi jurnalişti importanţi pentru publicarea unor afirmaţii considerate injurioase la adresa lui Vladimir Putin, pe atunci prim-ministru al Rusiei.

„Jurnalismul rus pierde profesionişti cu o viteză incredibilă“, a deplâns luni site-ul de ştiri online Meduza, ce şi-a stabilit sediul în capitala Letoniei, Riga, pentru a scăpa de controlul autorităţilor ruse. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite