Cunoscutul disident Alexei Navalnîi şi-a depus candidatura pentru primăria din Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Activistul anticorupţie Alexei Navalni ar putea fi următorul primar al Moscovei
Activistul anticorupţie Alexei Navalni ar putea fi următorul primar al Moscovei

Cunoscutul blogger Alexei Navalnîi, care a stimulat proteste de stradă împotriva lui Putin înainte şi după alegerile prezidenţiale din 2012, s-a înscris în cursa pentru primăria din Moscova, cu doar o zi înainte de încheierea perioadei de depunere a candidaturilor, informează BBC.

Disidentul a prezentat documentele şi cele 115 de semnături necesare pentru a-şi înregistra candidatura pentru primăria din capitala Rusiei. Comisia electorală va decide în următoarele zece zile dacă Navalnîi este eligibil pentru a concura alături de ceilalţi candidaţi, scrie agenţia de ştiri Interfax.

În momentul în care Navalnîi s-a oprit să discute, pe treptele sediului comisiei electorale, cu susţinătorii lui, poliţiştii l-au înconjurat din dorinţa de a-i îndepărta pe simpatizanţi.

Liderul protestelor anti-Putin, în vârstă de 37 de ani, va primi săptămâna viitoare sentinţa într-un proces în care este implicat. Acesta a negat acuzaţiile potrivit cărora ar fi sustras 500.000 de dolari (aproximativ 380.000 de euro) după ce s-a asociat cu o mică firmă care fura lemn de la o fabrică de cherestea de stat.

Navalnîi ar putea primi o pedeapsă de până la şase ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat. El a descris procesul drept o „vendetta politică”, pusă la cale de  Kremlin pentru a-l împiedica să mai facă dezvăluiri incomode pentru politicieni.

Procesul de delapidare intentat lui Navalnîi în 2010 a fost redeschis pe 31 iulie 2012, în faţa unui tribunal moscovit. Există temerea că se încearcă eliminarea sa de pe scena politică, cât şi oprirea activităţii sale susţinute de combatere a corupţiei prin expunerea acesteia.

Potrivit sistemului legislativ din Rusia, dacă va fi găsit vinovat , Navalnîi nu va mai putea lua parte la alagerile pentru primăria Moscovei. Deşi s-a zvonit că disidentul are planuri şi pentru următoarele alegeri prezidenţiale în 2018, o sentinţă judecătorească i-ar putea destrăma ambiţiile politice.

Avocatul de 36 de ani a devenit cunoscut şi popular prin campaniile sale anti-corupţie, desfăşurate prin intermediul site-ului de Internet Rospil.ru, care a reuşit să adune fonduri semnificative expunându-i pe oficialii de stat suspectaţi de corupţie.

 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite