Cum încearcă spionajul extern rusesc să destabilizeze statul ucrainean în contextul contraofensivei

0
Publicat:

Regimul de la Moscova și-a intensificat eforturile de destabilizare a statului ucrainean în contextul contraofensivei forțelor armate ale Kievului.

Serghei Narîșkin, șeful spionajului extern al Rusiei FOTO EPA-EFE
Serghei Narîșkin, șeful spionajului extern al Rusiei FOTO EPA-EFE

În timp ce armata ucraineană luptă pentru a-i alunga pe invadatorii ruși, regimul condus de Vladimir Putin încearcă să-i zădărnicească eforturile pe toate căile, inclusiv prin propagandă și dezinformare.

De la începutul contraofensivei, acum mai bine de două săptămâni, Kremlinul se dedă unei noi campanii agresive de manipulare vizând slăbirea ucrainenilor prin desconsiderarea contraofensivei, raportarea unor „succese” de partea armatei ruse, lansarea unor scenarii înșelătoare și acuzații nefondate în spațiul public etc.

Ultima acțiune de destabilizare a Ucrainei constă în difuzarea unui scenariu despre „epurări la scară largă” în instituțiile statului vecin și lansarea unui apel pentru dezertare la Moscova. Conducerea Ucrainei este numită „regim criminal”, în condițiile în care Kremlinul și-a trimis soldații peste graniță și a început vărsarea de sânge într-un război de cucerire pentru perpetuarea sistemului putinist.

„Facem apel la angajaţii misiunilor diplomatice ucrainene şi reprezentanţelor organelor de stat din străinătate: dacă vă simţiţi responsabili de soarta Patriei voastre, de asigurarea păcii şi stabilităţii în Europa şi sunteţi sub presiunea regimului criminal de la Kiev, care conduce Ucraina spre o catastrofă naţională, veniţi la Moscova, unde dumneavoastră şi celor dragi vouă vă va fi garantată siguranţa”, transmite Serviciul de Informații Externe (SVR) al Rusiei.

SVR susţine că „în instituţiile din străinătate ale Ucrainei se desfăşoară epurări pe scară largă, cu scopul de a identifica angajaţii neloiali Kievului şi de a asigura întoarcerea lor rapidă în ţara de origine”.

„Consecinţele degradării constante a situaţiei politice şi socio-economice interne din Ucraina, precum şi metodele represive de gestionare a aparatului de stat implementate de regimul de la Kiev afectează tot mai mult personalul misiunilor ucrainene din străinătate”, a declarat şeful SVR, Serghei Narîşkin, citat de agenţia de presă TASS, un instrument de propagandă al Kremlinului.

Acest apel survine după ce luni Narîșkin încerca să inoculeze neîncredere în contraofensiva ucraineană cu teorii precum că forțele armate ale Kievului pierd „un număr mare” de soldați instruiți de NATO și din echipamentele furnizate de Occident.

Aceste pierderi „vor submina potenţialul de apărare al Ucrainei şi stabilitatea guvernului de la Kiev”, pronostica șeful SVR.

Însă toată această campanie de manipulare și demoralizare a Ucrainei și a celor care o susțin, dusă inclusiv de Vladimir Putin, pare a fi efortul disperat al unui regim fragil de a schimba lucrurile în direcția sa.

Rusia a invadat oficial Ucraina la 24 februarie 2022, la opt ani după anexarea Peninsulei Crimeea și încurajarea unei rebeliuni pro-ruse în Donbas. Occidentul este alături de Ucraina - cu ajutor militar, diplomatic și umanitar - pentru a se apăra de o agresiune neprovocată, nejustificată şi ilegitimă, prima de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. Preocuparea Occidentului este că Rusia lui Putin nu se va opri în Ucraina odată cu acapararea țării vecine și ar fi tentată de lansarea altor războaie pe continentul european.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite