Foto Cum folosește Putin crimele de război și tortura pentru a șterge identitatea ucraineană FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă investigație, realizată după ocuparea Hersonului, a scos la iveală un model sinistru al brutalității ruse. Pe lângă metode clasice de tortură, prizonierii de război sunt puși învețe limba rusă, imnul și să citească literatură pro-rusă, într-o incercare de eradicare a identității ucrainene.

Cameră de tortură din Herson FOTO Profimedia
Cameră de tortură din Herson FOTO Profimedia

Roman Baklazhov este unul dintre prizonierii de război capturați de armata rusă. Om de afaceri și voluntar în livrarea de alimente din orașul Herson, din sudul Ucrainei, el a fost întemnițat timp de 54 de zile. În încercarea lor de a-l distruge, povestește că rușii l-au electrocutat și l-au forțat să se eticheteze drept nazist.

Cei mai mulți dintre ei poartă măști tot timpul. Nu mi-aș putea recunoaște agresorul”, a declarat bărbatul de 41 de ani pentru POLITICO.

Prizonierii au fost forțați să citească literatură pro-rusă în celulele de izolare și adesea nu li s-a spus cât va dura detenția lor și ce se întâmplă în afara zidurilor închisorii.

Pe lângă tortură, ne-au forțat să învățăm imnul rusesc, să citim cărți pro-ruse”, a mai spus Baklazhov.

Drept confirmare a mărturiilor sale, anchetatorii au găsit sloganuri, poezii și cântece pro-ruse, inscripționate pe pereții celulelor.

Dovezi descoperite în fostele camere de tortură ale armatei ruse FOTO Profimedia
Dovezi descoperite în fostele camere de tortură ale armatei ruse FOTO Profimedia

Dorința de eradicare a identității ucrainene

În spatele tuturor acestor abuzuri există un scop bine calculat: dorința de a eradica identitatea ucraineană.

Wayne Jordash, partener director al companiei internaționale de avocatură pentru drepturile omului Global Rights Compliance, se declară el însuși șocat de modelul metodic și premeditat din spatele crimelor de război ale armatei Kremlinului și a torturii împotriva ucrainenilor.

El este liderul echipei Mobile Justice, o unitate de consultanță a firmei sale care lucrează îndeaproape cu procurorii ucraineni. Jordash s-a întors recent din partea eliberată a regiunii Herson, unde echipa sa i-a ajutat pe procurorii ucraineni să analizeze noi dovezi despre cel puțin 20 de camere de tortură pe care rușii le-au controlat pe malul drept al regiunii Herson în decurs de opt luni de ocupație.

Procurorii au colectat, de asemenea, declarații de la peste 1.000 de victime ale detenției ilegale și ale torturii de către serviciile de securitate ruse în zonele ocupate din regiune.

Astfel de infracțiuni nu sunt întâmplătoare, ele nu sunt rezultatul unei forțe excesive sau al unităților militare care își desfășoară activitatea după propria agendă (ca în alte conflicte)”, a spus Jordash pentru POLITICO.

Modul de operare a armatei ruse

Avocatul susține că astfel de infracțiuni împotriva umanității sunt o parte centrală a strategiei militare a Rusiei. Potrivit acestuia, modul de operare al Kremlinului constă din trei etape.

Prima dată, toți liderii sunt luați drept ținte: fie că sunt comandanți militari, politicieni, jurnaliști sau voluntari. Rușii scot din ecuație orice persoană pe care o consideră a fi capabilă să reziste sau să protejeze populația civilă.

Urmează un proces de filtrare, în timpul căruia populația este izolată și se află permanent sub supraveghere. Oamenii sunt supuși unor verificări de securitate, astfel încât armata invadatoare să se asigure că nu va exista rezistență.

În al treilea rând, sunt eliminate valorile și simbolurile Ucrainei. Această etapă presupune distrugerea cărților, simbolurilor și artefactelor culturale, reeducarea copiilor folosind programa rusă și multe altele.

Nu îți poți pune amprenta fără detenție ilegală, tortură, uciderea civililor, strămutarea forțată, răpirea copiilor. Acestea sunt mijloacele prin care Rusia își poate atinge obiectivele militare. Amploarea brutalității împotriva civililor mi se pare neobișnuită pentru un conflict armat. Nivelul de calcul este uimitor, a afirmat Wayne Jordash.

Șocuri electrice și înecare simulată, cele mai frecvente metode de tortură FOTO Profimedia
Șocuri electrice și înecare simulată, cele mai frecvente metode de tortură FOTO Profimedia

La începutul lunii martie 2022, locuitorii orașului Herson au uimit întreaga lume în momentul în care au ieșit în stradă, în încercarea de a ține piept ocupației ruse. Chiar și după ce armata inamică a cucerit orașul, locuitorii au continuat să protesteze. O lună mai târziu, rușii au dispersat protestele într-un mod extrem de violent, trăgând în civili neînarmați.

După încetarea protestelor, ocupanții au stabilit un guvern marionetă și au preluat controlul asupra internetului și spațiului informațional. La scurt timp, în mediul online au apărut videoclipuri cu locuitori din Herson care își cer scuze pentru rezistența față de armata rusă. Profesorii ucraineni au fost forțați să folosească programa rusă, în timp ce cărțile în ucraineană erau sistematic distruse.

În septembrie, rușii au organizat un fals referendum în regiunea ocupată și au anunțat că 78% din populația locală a votat pentru a se alătura Rusiei. Cu toate acestea, când Ucraina a eliberat malul drept al regiunii Herson, în noiembrie, localnicii au sărbătorit timp de câteva zile.

Înainte ca rușii să fugă din regiune, ei au încercat să distrugă dovezile crimelor lor. Anchetatorii au aflat că au fost arse cauciucuri într-unul dintre centrele de detenție pentru a acoperi dovezi. Cu toate acestea, au rămas niște graffiti, precum și numerele de pe ușile unde erau ținuți prizonieri ucraineni.

Echipa Mobile Justice a dezvăluit că supraviețuitorii din camerele de tortură s-au referit la bătăi, tortură cu șocuri electrice sau înecare simulată drept cele mai frecvente tactici folosite de ruși. Liderii locali au fost uciși, înlăturați sau închiși. În prezent, peste 400 de persoane sunt date dispărute în Herson.

Putin, greu de tras la răspundere

Echipa lui Jordash îi ajută acum pe procurorii ucraineni să construiască dosare destinate instanțelor internaționale. Cu toate acestea, va fi greu să-i aducă pe ruși în fața justiției, pentru numeroasele crime de război.

Între timp, Guvernul rus neagă, în mod repetat, orice responsabilitate pentru crimele de război, susținând că dovezile crimelor din Bucea și multe alte orașe sunt înscenări ale autorităților ucrainene.

De obicei, este nevoie de mult timp pentru a investiga și a construi un caz de crime de război, deoarece de obicei implică zeci, dacă nu sute de complici.

Încercăm, pe cât posibil, să documentăm crimele într-un mod care să distrugă complet apărarea Rusiei, care susține fie că nu s-au întâmplat, fie că au fost înscenate, fie alte explicații neplauzibile pe care le folosesc”, a spus Jordash.

Avocatul susține că un punct cheie este identificarea acelor comandanți care dădeau ordine trupelor.

Totuși, pentru a-l trage la răspundere pe Vladimir Putin, documentarea crimelor din Herson și Bucea nu este suficientă. Anchetatorii trebuie, de asemenea, să demonstreze rolul pe care președintele Rusiei l-a avut în comiterea acestora.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite