Noile autorităţi de la Kiev au început să plătească pentru modul cum au gestionat criza din Crimeea. Ministrul interimar al Apărării şi-a prezentat demisia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul interimar ucrainean al Apărării Igor Teniuh şi-a prezentat marţi demisia, în Parlament, din cauza criticilor privind modul în care a gestionat criza din Crimeea.

Rada supremă a Ucrainei a acceptat demisia ministrului Apărării de la Kiev, Igor Teniuh, după ce iniţial aceasta i-a respins solicitarea. Pentru demisia ministrului au votat 228 de deputaţi din 310 prezenţi la şedinţă, scrie unian.net.

Totodată, Rada de la Kiev a votat pentru ca interimatul acestei funcţii să fie deţinut de Mihail Kovali. Pentru candidatura sa au votat 251 de deputaţi din 314 înregistraţi la şedinţă.

Preşedintele Parlamentului Oleksandr Turcinov, totodată preşedintele interimar al ţării, care conducea şedinţa, i-a convocat imediat pe liderii grupurilor parlamentare pentru a purta consultări pe acest subiect.

"Se pare că acţiunile întreprinse de către ministrul interimar al Apărării în Republica autonomă Crimeea (...) displac unora. Nu m-am agăţat niciodată de post şi nu intenţionez să o fac", a declarat Teniuh în Parlament.

"Am onoare", a adăugat el.

Forţe ruse sau proruse care deţin controlul asupra Crimeei de aproximativ trei săptămâni au preluat în ultimele zile controlul, adesea fără confruntări armate, asupra majorităţii bazelor ucrainene din peninsula anexată de Rusia săptămâna trecută.

Turcinov a anunţat luni retragerea trupelor ucrainene din Crimeea şi mobilizarea lor în alte părţi, în ţară.

Un expert militar intervievat luni de AFP a criticat modul în care autorităţile de la Kiev au gestionat criza cu Rusia.

Militarii din Crimeea "au petrecut trei săptămâni fără să înţeleagă care era situaţia la Kiev. Era haos", a declarat Dmitro Timciuk, directorul Centrului pentru Cercetări Militare. "Ei au rezistat fără să ştie de ce o fac, care era planul Kievului, ce funcţie aveau de îndeplinit", a subliniat expertul.

Nici până acum nu se ştie care este soarta colonelului ucrainena Iuri Mamciur care în primele zile ale conflictului din Crimeea, a ieşit cu un grup de şoldaţi din baza Belbek, sfidundu-i pe militarii ruşi mascaţi care înconjurau unitatea. După ce baza a fost atacată sâmbătă şi ocupată, soarta ofiţerului ucrainenan rămâne învăluintă în mister.

Exista unele rapoarte care vorbesc că ar fi fost eliberat, însa el nu a mai ajuns la familia sa, iar telefonul său este închis. Larisa, soţia sa, este îngrijorată. Ea şi-a găsit maşina cu cablurile de frână tăiate şi a primit ameninţări cu moartea. Pe zidurile din Sevastopol au apărut şi afişe în care se cere executarea soţului ei pentru trădare, potrivit „The Independent“.

Şi reprezentantul preşedintelui ucrainean în Crimeea, Serghei Kuniţîn, a anunţat luni seara că-şi va prezenta demisia, deoarece este nemulţumit de pasivitatea autorităţilor de la Kiev în legătură cu situaţia din Crimeea, relatează agenţia UNIAN.

"În fiecare zi, militarii noştri sunt înjosiţi, iar noi ne întrunim în nişte şedinţe", a afirmat Kuniţîn.

El a criticat lipsa de acţiuni din partea conducerii, afirmând că Ucraina totuşi are posibilităţi pentru a reacţiona "într-un mod corespunzător".

"Îmi dau demisia din funcţia de reprezentant al preşedintelui ucrainean (în Crimeea). Mi-e rusine că sunt implicat în această situaţie", a declarat Kuniţîn.
Ucraina a pus în circulaţie luni la Adunarea Generală a ONU un proiect de rezoluţie ce ar declara invalid recentul referendum din Crimeea pentru anexarea la Rusia, un document ce face ecoul unui text pe care Moscova l-a respins prin veto la începutul acestei luni în Consiliul de Securitate, informează Reuters.

Noul text, care potrivit unor diplomaţi la ONU a fost distribuit de Ucraina celor 193 de state ale Adunării în timpul weekend-ului, respinge referendumul ca "neavând nicio valabilitate şi nu poate constitui baza niciunei modificări a statutului Republicii Autonome Crimeea sau al oraşului Sevastopol".

Dacă va fi aprobată de Adunarea Generală, rezoluţia nu ar avea caracter obligatoriu. Dar ar putea transmite un mesaj politic puternic Rusiei asupra lipsei unui sprijin larg în chestiunea Crimeii, dacă ucrainenii îşi asigură o majoritate puternică în favoarea rezoluţiei lor, au declarat diplomaţi occidentali pentru Reuters.

Adunarea are programată o întâlnire asupra crizei din Ucraina joi, când este de aşteptat ca textul să fie supus la vot. Esenţa rezoluţiei, afirmă diplomaţi de la ONU, este de a izola şi mai mult Moscova.


 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite