Confesiunea propagandiștilor Moscovei: de ce se tem cel mai mult legat de războiul din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Perspectiva că SUA s-ar alătura Letoniei în recunoașterea Rusiei ca „stat sponsor al terorismului” și alte țări le-ar urma exemplul îi îngrozește pe propagandiștii Kremlinului, relatează jurnalista Daily Beast Julia Davis.

Propagandistul Kremlinului Vladimir Soloviov vrea un război mai rapid  FOTO Profimedia
Propagandistul Kremlinului Vladimir Soloviov vrea un război mai rapid FOTO Profimedia

Propagandiștii Moscovei se arată extrem de îngrijorați că SUA ar putea merge mai departe și desemna Rusia „stat sponsor al terorismului”, în urma unei propuneri în acest sens a Congresului american. Letonia este prima țară care a făcut acest pas și ar putea fi urmată de Lituania și Estonia. Rusia riscă așadar să fie lângă state paria declarate sponsori ai terorismului, și anume Siria, Iranul, Coreea de Nord şi Cuba.

Senatul SUA a votat recent în favoarea declarării Rusiei „stat sponsor al terorismului”. 

Într-un interviu recent cu portalul de stat TASS, șeful departamentului pentru America de Nord din cadrul Ministerului rus de Externe, Alexandr Daricev a declarat că, în eventualitatea în care SUA ar desemna Rusia „stat sponsor al terorismului”, asta ar însemna „un punct fără întoarcere” în relațiile dintre cele două țări, relatează Daily Beast.

Vorbind în numele unei țări care și-a invadat vecinul inferior în timp ce se înmulțesc acuzațiile privind încălcări ale drepturilor omului și crime de război în Ucrania, Daricev a susținut fără să clipească că Occidentul, în frunte cu SUA, „a călcat în picioare dreptul internațional și tabuurile practicilor diplomatice”, scrie publicația americană.

Invitată o zi mai târziu la emisiunea lui Vladimir Soloviov, cunoscut propagandist al regimului de la Kremlin,  susținător al unui război mai rapid în Ucraina, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a remarcat că asemenea măsuri împotriva Rusiei ar fi rezultatul eșecului SUA de a izola Rusia și a pus la îndoială competența responsabililor SUA ce ar trebui să-și dea seama de „consecințe”, mai ales că Washingtonul a fost avertizat.

„Legiuitorii americani (...), după ce au trecut prin toate instrumentele de sancţiuni disponibile anti-ruse (...) care în general s-au dovedit ineficiente, au început deja să dezvolte arme atât de puternice precum, în opinia lor, declararea Moscovei (...) ca <<sponsor al terorismului>>. (...) În acelaşi timp, se uită cumva că orice acţiune dă naştere la opoziţie, iar rezultatul logic al unui asemenea pas iresponsabil ar putea fi şi ruperea relaţiilor diplomatice, după care Washingtonul riscă să treacă definitiv de punctul fără întoarcere cu toate consecinţele? Ei ar trebui să ştie: suntem pregătiţi pentru orice evoluţie a situaţiei şi dacă Washingtonul decide să oprească complet interacţiunea cu Moscova, vom supravieţui”, a argumentat Zahorova citată marți de Intefax, potrivit Agerpres.

Senatul SUA a votat în favoarea declarării Rusiei stat sponsor al terorismului

La 28 iulie, Senatul SUA a cerut Departamentului de Stat să recunoască Rusia ca „stat sponsor al terorismului” din cauza acțiunilor în Cecenia, Georgia, Siria şi Ucraina, unde este acuzată că a desfăşurat o campanie de terorism şi de utilizare a forţei împotriva civililor. Secretarul de stat Antony Blinken a declarat recunoaşterea Rusiei ca sponsor al terorismului va distruge „ultimele rămăşiţe de diplomaţie” dintre Moscova şi Washington. Pe de altă parte, președinta Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, Nancy Pelosi, a spus că dacă Departamentul de Stat nu ia o decizie Congresul va iniţia independent procedura.

Săptămâna trecută, Parlamentul leton a votat în favoarea recunoașterii Rusia ca stat sponsor al terorismului din cauza cel mai recent a atacurilor asupra civililor în cursul războiului pe care îl duce în Ucraina.

De mulți ani Rusia a sprijinit și sponsorizat regimuri și organizații teroriste într-o varietate de moduri, direct sau indirect”, a motivat decizia Rihards Kols, președintele comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul leton.

În luna mai, Lituania a adoptat o rezoluție similară și ar putea fi urmată curând de Estonia.

Principala îngrijorare a propagandiștilor Kremlinului

Perspectiva ca inițiativa să câștige aderenți la nivel global iar Rusia să fie pusă alături de state precum Coreea de Nord, Iran, Siria și Cuba îi îngrozește pe propagandiștii Kremlinului care se gândesc la povara economică a sancțiunilor și la alte restricții asupra sistemului financiar.

În ceea ce privește declararea Rusiei ca stat sponsor al terorismului – probabil că vor adopta această legislație. Fără îndoială că toate sancțiunile pe care nu le pot impune sun deja ani vigoare. Altceva este însă cu adevărat înfricoșător. Adevărata daună va fi că familiile ce au avut de suferit de pe urma unei țări declarate sponsor al terorismului vor câștiga dreptul de a depune plângeri în instanțele americane. Mase masive de ucraineni vor putea să deschidă procese. De unde vom avea resursele să plătească pentru aceste pretenții?”, și-a arătat îngrijorarea Andrei Sidorov, expert în politica globală la Universitatea de Stat din Moscova.

Vor căuta un mijloc prin care să pună mâna pe cele 300 de miliarde de dolari ale noastre”, a intervenit și propagandistul Kremlinului Vladimir Soloviov, cunoscut pentru propovăduirea scenariilor în care Rusia ar distruge nuclear capitalele europene ce susțin Ucraina.

„Vor confisca acele 300 de miliarde în temeiul hotărârilor instanței”, a întărit Sidorov.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite