Contre între propagandişti. Cecenul Ramzan Kadîrov acuză televiziunea rusă că minte: „Oamenilor trebuie să li se spună adevărul” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a acuzat, televiziunea rusă de stat că minte în legătură cu afirmaţiile că oraşul Severodoneţk este cucerit în proporţie de 30%.

Severodoneţk, cel mai mare oraş din estul regiunii Lugansk aflat sub controlul guvernului ucrainean, a fost epicentrul luptelor din ultimele zile şi a fost lovit de bombardamentele ruseşti. Devastarea oraşului a fost similară cu ce s-a întâmplat în Mariupol, un oraş ucrainean de pe coasta Mării Azov, care a fost aproape distrus de atacurile aeriene ruseşti în primele două luni de război. Raportările despre luptele de acolo au sugerat că ucrainenii încă deţin o parte a oraşului, dar liderul cecen Ramzan Kadîrov, ale cărui forţe au luat parte la bătălii majore din estul Ucrainei, a insistat miercuri că acestea sunt minciuni, conform The Telegraph.

„Chiar acum mă uit, don, la Rossiya-24 şi ei vorbesc despre Severodoneţk: ei spun că aproximativ 30% a fost eliberat. Acestea sunt minciuni”, a spus el într-un videoclip postat pe reţelele de socializare.

„Partea rezidenţială este complet sub controlul luptătorilor noştri... În zona industrială a oraşului au mai rămas câţiva diavoli”, a mai spus acesta.

Folosind un slogan cu care trupele ruse au descris în anul 1990 operaţiunile din Cecenia, Kadyrov a spus că Moscova a „finalizat o curăţare totală a Severodoneţk”. 

Serghii Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk, a spus că 70% din oraş a fost luat şi a recunoscut că „o parte din trupele ucrainene s-au retras în poziţii mai avantajoase”.

Cu toate acestea, el a insistat că trupele rămase se luptă încă pentru a ţine piept atacurilor.

În Severodoneţk se află mai multe fabrici importante, existând temeri că capturarea sa ar putea duce la un dezastru chimic dacă vreuna dintre ele va fi lovită.

Un rezervor de acid azotic a fost atins într-un atac rusesc

Nori de fum negru s-au ridicat marţi peste Severodoneţk Azot, una dintre cele mai mari fabrici chimice din Ucraina, care produce azot şi care sistase funcţionarea la scurt timp după începerea invaziei. Aceasta a fost bombardată marţi într-un atac aerian rusesc. 

Fotografiile publicate de guvernatorul local au arătat nori de fum negru care se ridicau peste oraş după ce o bombă a lovit un rezervor de acid azotic. 

Autorităţile le-au cerut locuitorilor  să rămână în uşi pentru a preveni expunerea la substanţa extrem de toxică. 

Nu se cunosc încă daunele asupra mediului cauzate de explozie .

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a condamnat Rusia pentru că a folosit armament greu în zonă. 

„Având în vedere prezenţa producţiei chimice pe scară largă în Severodoneţk, atacurile armatei ruse acolo, inclusiv bombardamentele aeriene oarbe, sunt pur şi simplu nebuneşti”, a spus el. 

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri