Cineastul ucrainean aflat în greva foamei în Rusia, Oleg Senţov, spitalizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ukrainebusiness.com.ua
FOTO ukrainebusiness.com.ua

Cineastul ucrainean Oleg Senţov, aflat în greva foamei de peste patru luni, într-o închisoare rusă, a fost spitalizat vineri în vederea unor examene menite să-i ”corecteze tratamentul”, au anunţat serviciile penitenciare ruse, relatează AFP.

Realizatorul, care se opune anexării Crimeei, ”a fost transportat la spitalul municipal din Labîtnanghi (Marele Nord rus), unde face examene suplimentare şi consultă specialişti”, au anunţat serviciile penitenciare regionale înr-un comunicat.

”În funcţie de rezultatul examenului, tratamentul lui Oleg Senţov va fi corectat”, se arată în text.

Opozantul anexării Crimeei de către Rusia în 2014 Oleg Senţov, în vârstă de 42 de ani, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, în 2015, după ce a fost găsit vinovat de ”terorism” şi ”trafic de armament”, în urma unui proces catalogat drept ”stalinist” de către organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International (AI).

El a intrat în greva foamei pe 14 mai, cerând eliberarea tuturor ”deţinuţilor politici” ucraineni încarceraţi în Rusia.

Într-o scrisoare publicată vineri şi transmisă autortăţilor ucrainene, reprezentantul Kremlinului pentru drepturile omului Mihail Fedotiv dă asigurări că realizatorul se află ”sub supraveghere medicală 24 de ore din 24” şi a confirmat că acesta primeşte suplimente alimentare cu vitamine.

Starea sa era catalogată drept ”stabilă, fără evoluţie negativă” şi fără să-i pună în pericol viaţa.

Statele membre G7 şi numeroase personalităţi din lumea culturală, precum cineastul elveţian Jean-Luc Godard sau actorul american Johnny Depp, au îndemnat la eliberarea sa.

În pofida unor declaraţii alarmiste ale rudelor sale cu privire la degradarea stării sale de sănătate de peste toată vara, Kremlinul a repetat în mai multe rânduri că o graţiere poate să fie acordată numai la cererea deţinutului. Oleg Senţov refuză să o ceară.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite