Cine este bloggerul militar ucis într-un bar deținut de Prigojin? De la combatantul „Profesorul” la propagandistul „Vladlen Tatarski”

0
Publicat:

Maksim Fomin, unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri militari ruși, a fost ucis duminică într-o explozie produsă într-un bar din centrul orașului Sankt Petersburg. Autor al unor materiale făcute pe linia frontului din Ucraina sub pseudonimul Vladlen Tatarski, Fomin era un susținător vocal al invaziei ruse și promova cele mai nocive idei, inclusiv genocidul.

Maksim Fomin, alias Vladlen Tatarski FOTO Twitter
Maksim Fomin, alias Vladlen Tatarski FOTO Twitter

Maksim Fomin s-a născut pe 25 aprilie 1982, la Makiivka, regiunea Donețk, în estul Ucrainei. După absolvirea școlii, s-a angajat la o mină. Însă a renunțat rapid la meseria de miner și și-a deschis un magazin de mobilă. A încercat să-și extindă afacerea prin intermediul unor împrumuturi, dar magazinele nu i-au adus profitul scontat.

În decembrie 2011, Fomin a jefuit o bancă împreună cu câțiva amici. Arestat, condamnat și închis la Horlivka, în regiunea Donețk, și-a recăpătat libertatea în vara anului 2014, la câteva luni după izbucnirea rebeliunii separatiste pro-ruse din estul Ucrainei.

Evadat în timpul unei bătălii din apropierea închisorii din Horlivka, Maksim Fomin s-a alăturat separatiștilor pro-ruși din Donețk cu numele de cod „Profesorul”. Însă a ajuns din nou după gratii, pe motiv că nu exista niciun temei legal pentru eliberarea sa. Cu toate acestea, a fost eliberat în urma unei „grațieri” a liderului de atunci al autoproclamatei Republici Populare Donețk, Aleksandr Zaharcenko.

Imediat după obținerea „grațierii”, Fomin s-a angajat în lupte alături de comandantul Igor Bezler, după care a aderat la unitatea „Viteazi”. Spre sfârșitul anulu 2014 făcea parte dintr-o companie de recunoaștere a separatiștilor pro-ruși din autoproclamata Republică Populară Luhansk.

Ulterior, în primăvara anului 2015, s-a înscris în batalionul Vostok, din rândurile căruia a făcut parte timp de un an. În 2017, a semnat un contract cu miliția separatiștilor din Luhansk.

„Vom ucide și vom jefui pe toată lumea”

Doi ani mai târziu, s-a retras de pe front și s-a mutat la Moscova, unde s-a lansat în propagandă de război pe conturi deschise pe rețeaua de socializare vKontakte și aplicația Telegram sub pseudonimul Vladlen Tatarski, inspirat din eroul romanului „Generația P”, scris de Viktor Pelevin. La începutul invaziei din Ucraina, s-a întors în batalionul Vostok în calitate de operator de drone și și-a intensificat activitatea de blogger militar. Era considerat un blogger influent, având peste 500.000 de abonați pe Telegram.

Pe 30 septembrie 2022, după ce a asistat la ceremonia de anexare la Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Herson, Lugank și Zaporojie, a transmis euforic: „Vom învinge pe toată lumea, vom ucide pe toată lumea, vom jefui pe toată lumea, după cum este necesar. Așa cum ne place nouă”.

Din cauza implicării în război și opiniilor exprimate pe rețelele de socializare, Maksim Fomin a fost plasat pe lista de sancțiuni a Ucrainei.

Mai multe ipoteze privind asasinarea lui Fomin

A fost ucis pe 2 aprilie într-o explozie produsă în timp ce ținea un seminar despre experiența sa de „corespondent” de război. Evenimentul a avut loc într-un bar de pe malul Nevei ce îi aparține șefului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin.

Deloc surprinzător, propagandiștii Kremlinului au arătat cu degetul spre Ucraina. Luni, autoritățile rus au acuzat la rândul lor serviciile secrete ucrainene în calitate de parte inițiatoare și apropiați ai organizației anti-corupție a opozantului rus încarcerat Aleksei Navalnîi în calitate de parte responsabilă de execuție. O suspectă este prezentată în acest caz, și anume Daria Trepova. Însă Evgheni Prigojin, care caută să-și crească influența politică în timp ce se afișează în calitate de lider de război, nu crede că Fomin a fost ucis într-o operațiune organizată de autoritățile ucrainene.

De cealaltă parte, Ucraina afirmă că Fomin este victima unui conflict intern în cadrul unor structuri de putere din Rusia. Institutul pentru Studiul Războiului nu exclude ca asasinarea lui Fomin să fie un mesaj al lui Vladimir Putin către Evgheni Prigojin și bloggerii militari ruși critici la adresa Ministerului rus al Apărării. În plus, autoritățile ruse ar căuta prin acest asasinat să descurajeze orice apropiere între Prigojin și bloggeri și orice nouă critică împotriva regimului de la Moscova.

Maksim Fomin este al treilea propagandist pro-război ucis după Daria Dughina, fiica ideologului ultraconservator Aleksandr Dughin, și Igor Mangușev, care a urcat pe o scenă ținând în mână un craniu despre care susținea că ar fi al unui soldat ucrainean ucis la combinatul siderurgic Azovstal, în Mariupol.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite