Cel puţin 47.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în război în Ucraina, estimează presa rusă independentă

0
Publicat:

Cel puţin 47.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi până la sfârşitul lunii mai 2023 în războiul din Ucraina, potrivit unei estimări efectuate de presa rusă independentă pe baza unor date publice pertinente, relatează luni agenţia DPA, citată de Agerpres.

Soldați ruși în Ucraina.FOTO Profimedia
Soldați ruși în Ucraina.FOTO Profimedia

Este concluzia unei analize a datelor ce a avut în vedere numărul de dosare de succesiune deschise, necrologurile publicate şi statisticile privind excesul de mortalitate, notează portalul Meduza, care a participat la această evaluare.

Cifrele estimate astfel nu includ militarii daţi dispăruţi, pe cei grav răniţi, combatanţii miliţiilor proruse din provinciile ucrainene Doneţk şi Lugansk, nici militarii care nu deţin acte de identitare ruseşti.

Având în vedere creşterea numărului de dosare de succesiune, estimarea arată decesul a circa 22.000 de militari ruşi până la sfârşitul anului 2022 şi a încă aproximativ 25.000 în perioada ianuarie-mai 2023, deşi multe dosare din această perioadă pot fi legate de decese survenite anul trecut.

O analiză separată a datelor privind excesul de mortalitate în rândul bărbaţilor, publicate de agenţia de statistică Rosstat, relevă decesul a 24.000 - 25.000 de soldaţi ruşi anul trecut.

 Ce spun datele oficiale

Din septembrie 2022, Ministerul rus al Apărării nu a publicat informaţii despre numărul soldaţilor săi ucişi în războiul pe care l-a declanşat pe 24 februarie 2022 în Ucraina, anunţând atunci 5.937 de soldaţi decedaţi, un bilanţ foarte probabil mult sub cel real.

De partea cealaltă, nici Ucraina nu publică date despre pierderile sale, exagerând în schimb pierderile în rândul armatei ruse, pe care le cifrează la peste 230.000 de soldaţi ruşi morţi. Serviciile secrete occidentale vorbesc la rândul lor de peste 100.000 de soldaţi ruşi ucişi, bilanţ nesusţinut de dovezi.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite