Ce făcea Vladimir Putin în timpul dezbaterii Biden-Trump: „Nu cred că vă așteptați ca președintele să-și pună alarma”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele rus Vladimir Putin s-a bucurat de un somn dulce în loc să urmărească dezbaterea electorală dintre actualul președintele american Joe Biden și contracandidatul Donald Trump, conform Politico.

Vladimir Putin
Vladimir Putin nu a considerat confruntarea din SUA importantă FOTO: Profimedia

Nu cred că vă puteți aștepta ca președintele rus să-și pună alarma, să se trezească dimineața devreme și să urmărească dezbaterea”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. „Acesta nu este un eveniment important pentru noi”.

Dezbaterea a debutat la ora 21.00 în Atlanta, ceea ce înseamnă 4 dimineața la Moscova. Prestația slabă a lui Biden i-a îngrijorat pe aliați și a stârnit cereri din partea democraților ca acesta să se retragă din cursa pentru Casa Albă.

Peskov a mai ținut să spună că Rusia „nu a intervenit niciodată în campaniile electorale" și nu are „nicio intenție" de a comenta dezbaterea.

În ultimii ani, Moscova a fost acuzată de mai multe țări occidentale că s-a amestecat în alegeri. 

În timp ce echipa de top a liderului de la Kremlin s-a arătat dezinteresată, reprezentanții săi din mass-media de stat au acționat rapid, concentrându-se în principal pe declarațiile făcute de cei doi despre Rusia și războiul său din Ucraina. 

„Era de așteptat ca Biden să se exprime greșit”

Agenția de presă de stat RIA a întocmit un bilanț al frecvenței cu care cei doi candidați au menționat numele „Vladimir Putin" (de șapte ori pentru ambii) și Rusia (Trump: 16, Biden: 0).

Presa rusă s-a concentrat, de asemenea, pe comentariile lui Biden potrivit cărora Kremlinul nu s-ar mulțumi să cucerească Ucraina și ar dori să „restabilească ceea ce făcea parte din Imperiul Sovietic", precum și pe descrierea lui Putin drept "criminal de război".

Există mai multe motive pentru care Moscova ar prefera ca Trump să câștige cursa pentru Casa Albă - candidatul republican a amenințat că va retrage SUA din NATO și este sceptic cu privire la ajutorul american pentru Ucraina - iar presa rusă a păstrat în general un ton neutru față de el, fiind în același timp mai puțin generoasă cu adversarul său.

„Era de așteptat ca Biden să se exprime greșit de mai multe ori și să se bâlbâie, democrații au calificat deja prestația sa drept un eșec", a notat agenția de presă de stat RIA.

Figuri pro-Kremlin și mass-media de stat au răspândit, de asemenea, pe scară largă rezultatele unui sondaj CNN care arată că americanii au crezut în proporție covârșitoare că Trump a câștigat dezbaterea.

Mai multe mass-media ruse au scris, de asemenea, articole separate despre declarația lui Trump potrivit căreia „Ucraina nu câștigă acest război" și suferă pierderi grele - un mesaj care va fi bine primit de mulți ruși - din pricina lui Biden „și a deciziilor sale stupide".

Și totuși, tonul Moscovei față de Trump a fost cu mult mai puțin încântător decât acum câțiva ani, când a candidat pentru prima dată la președinție.

  Biden este „mai experimentat, mai previzibil"  

Lipsa a ceea ce Moscova consideră a fi un progres în ceea ce privește anularea sancțiunilor în timpul mandatului prezidențial al lui Trump pare să fi insuflat un nivel de cinism în rândul propagandiștilor Kremlinului față de ambii candidați.

În realitate, nu există niciun fel de plan Trump" pentru a rezolva războiul din Ucraina, a spus Spiridon Kilinkarov, un fost deputat ucrainean devenit comentator pro-Kremlin, înaintea dezbaterii la emisiunea „Gaparyan".

„Nu ar trebui să ne facem iluzii cu privire la o schimbare a conducerii politice ca urmare a alegerilor din SUA", a adăugat el. „Toți doresc, dacă nu înfrângerea Rusiei, atunci o ieșire din această situație pe cheltuiala Rusiei. În această privință, nimic nu s-a schimbat și există un anumit consens în această privință."

Această îngrijorare a părut să fie confirmată de Trump în timpul dezbaterii, mai multe publicații rusești titrând vineri cu refuzul fostului președinte american de a accepta propunerea de pace a Rusiei - dacă aceasta obține să păstreze teritoriul ucrainean - ca fiind "inacceptabilă".

Putin a spus în trecut că îl preferă pe Biden în locul lui Trump pentru că este „mai experimentat, mai previzibil" - dar este greu de spus dacă acesta este un sprijin real pentru omul care l-a numit pe liderul de la Kremlin „criminal".

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite