Anchetă la ONU: Rusia eliberează permise de muncă pentru nord-coreeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Mii de cetăţeni nord-coreeni au muncit anul trecut în Rusia, cu încălcarea sancţiunilor ONU aplicate regimului comunist de la Phenian, relatează Wall Street Journal (WSJ), citat de Reuters.

Rusia acordă permise de muncă nord-coreenilor, fapt ce constituie o încălcare a sancţiunilor ONU impuse Phenianului, scrie WSJ în ediţia sa de joi,

Potrivit sursei citate, peste 10.000 de muncitori nord-coreeni ar fi muncit anul trecut în Rusia.

În acest context, ONU investighează dacă există potenţiale încălcări ale sancţiunilor, care conţin puţine excepţii, spun surse pentru WSJ.

„Este absolut clar că Rusia trebuie să facă mai mult. Rusia spune că vrea relaţii mai bune cu Statele Unite, aşa că Moscova ar trebui să dovedească asta cooperând cu noi, nu lucrând împotriva noastră, în legătură cu această ameninţare urgentă pentru toate naţiunile“, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

„Se estimează că muncitorii nord-coreeni din Rusia trimit între 150 şi 300 de milioane de dolari anual Phenianului. Acum e momentul ca Rusia să acţioneze. Moscova ar trebui să aplice imediat şi pe deplin toate sancţiunile ONU pe care le-a semnat“, a adăugat el.

Pe de altă parte, Consiliul de Securitate al ONU pare dispus să susţină o propunere vizând facilitarea acordării de ajutor umanitar Coreei de Nord, complicată din cauza sancţiunilor.

Redactat luna trecută de partea americană, documentul prevede instrucţiuni clare organizaţiilor umanitare şi guvernelor pentru a solicita exceptări de la sancţiunile ONU, notează AFP.

Zece milioane de nord-coreeni, adică aproape jumătate din populaţia Coreei de Nord, ar suferi de malnutriţie, potrivit unor oficiali ONU.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite