Vor să dezgroape mortul deoarece compania de asigurări nu este de acord să achite două milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie din Chişinău s-a ales cu dosar penal după ce a bătut luni la rând la uşa companiei Donaris Group, unde, în ianuarie 2012, soţul ei s-a asigurat de accidente. Bărbatul a decedat în septembrie, iar instituţia financiară refuză să-i achite familiei victimei două milioane de lei. Între timp, judecătorul de instrucţie a dispus exhumarea cadavrului pentru o nouă expertiză, fapt pe care procurorii refuză să-l infirme sau să-l confirme.

Omul de afaceri Alexandru Corcinschi (58 de ani) s-a asigurat de accidente la Donaris Group în ianuarie 2012, angajându-se să plătească la fiecare trei luni peste 4.000 de lei pentru poliţa în valoare de 1.955.140 de lei.

La începutul lunii septembrie, bărbatul împreună cu soţia sa, Lilia Caliman, urmau să-şi ducă cei doi fii la şcoală. Special cu această ocazie, Alexandru Corcinschi, care stătea mai mult în satul Palanca, raionul Ştefan Vodă, unde era directorul unei întreprinderi producătoare de brichete, urma să revină acasă. Dar nu s-a mai întors. A decedat pe 2 septembrie, corpul său fiind găsit la 300 de metri de sediul firmei.

Legiştii au constatat că moartea a survenit din cauza efectelor „temperaturii înalte asupra organismului, manifestată prin şoc hipertermic, cu edem cerebral“. Procurorii de la Ştefan Vodă au emis o ordonanţă de neîncepere a urmăririi penale pe faptul decesului „din motivul lipsei elementelor constitutive ale infracţiunii“.

A ieşit la protest

„Avea proiecte serioase legate de afacerea sa, dar n-a fost să fie. A fost o vară cu temperaturi foarte mari. Întreprinderea lui Alexandru era lângă stufăriş, care făcea căldura şi mai insuportabilă“, explică Lilia Caliman cauza morţii soţului său.

Femeia susţine că Alexandru se asigurase şi anterior, peste hotare. „A făcut-o în Slovacia, unde am locuit o perioadă. O vedea ca pe o chestie absolut normală pe care o practică europenii“, mai spune Lilia Caliman. 

La aproape o lună de la înmormântare, văduva s-a adresat la Donaris Group pentru prima de asigurare de aproape două milioane de lei ce i se cuvinea familiei. „Mi-au cerut raportul medicilor legişti, după care n-au mai solicitat niciun act. Pentru că au tot tărăgănat şi au depăşit termenul în care trebuiau să accepte sau să refuze să plătească banii, m-am adresat la instituţiile ce m-ar fi putut ajuta“, susţine femeia. 

În ianuarie 2013, şefii Comisiei Naţionale a Pieţii Financiare (autoritate de supraveghere pentru companiile de asigurare) îi dau dreptate.

„Am solicitat Donaris Group să soluţioneze cererea de despăgubire în termen de zece zile de la recepţionarea notificării şi am atenţionat-o să respecte necondiţionat legislaţia cu privire la asigurări, inclusiv să-şi desfăşoare activitatea profesionist şi cu devotament faţă de clienţi“, precizează Artur Gherman, vicepreşedintele CNPF, într-o scrisoare adresată Liliei Caliman.

Tot în ianuarie, însoţită de membrii Asociaţiei Femida, văduva lui Alexandru Corcinschi s-a înarmat cu pancarte şi a ieşit la protest în faţa sediului Donaris Group.

Bănuită de escrocherie?

Între timp, Inna Şupac, deputată PCRM, a trimis mai multe interpelări la organele de drept. Iată ce-i răspunde Viorel Chetraru, directorul Centrului Naţional Anticorupţie: „La 26 ianuarie 2013 a fost iniţiată urmărirea penală pe faptul tentativei de escrocherie săvârşite de Lilia Caliman“.  

„Nu m-a informat nimeni că aş fi bănuită de ceva. Nu am fost audiată niciodată. Am aflat asta din scrisorile trimise de autorităţi“, se revoltă femeia. Mai mult, a aflat că oamenii legii intenţionează să exhumeze cadavrul soţului ei, în baza unei încheieri a judecătorului de instrucţie de la Ştefan Vodă. Procurorul Sergiu Trofimov care se ocupă de caz a refuzat să confirme sau să infirme existenţa documentului, invocând secretul anchetei.

„Exhumarea ar urma să stabilească dacă bărbatul ar fi fost în stare de ebrietate atunci când a decedat, aşa cum afirmă reprezentanţii Donaris Group, deşi legiştii n-au constatat acest lucru. N-am decis încă dacă vom exhuma cadavrul. Am pornit urmărirea penală în baza unei plângeri depuse de compania de asigurări. Deocamdată, Lilia Caliman nu are nicio calitate procesuală. Stabilim toate circumstanţele, după care vom lua o decizie“, ne-a explicat Ion Doni, ofiţer de urmărire penală de la Ştefan Vodă. El a refuzat să ne spună în ce a constat escrocheria comisă de Lilia Caliman.

Evazivi au fost şi reprezentanţii Donaris Group. „Nu refuzăm să achităm despăgubirile. A fost intentat un dosar penal şi, până la finalizarea anchetei, nu putem lua o decizie. O vom face imediat ce vom avea toate actele. Şi noi aşteptăm cu nerăbdare finalizarea acestui proces“, ne-a spus Dinu Gherasim, directorul general al companiei.

Între timp, Lilia Caliman a acţionat Donaris Group în instanţă, cerând să fie pus sechestru pe 2.200.910 lei – suma la care se ridică despăgubirile, penalităţile pentru întârziere, prejudiciul moral şi serviciile juridice.  

Litigii mai multe pe timp de criză

Şeful Donaris Group susţine că firma acordă servicii de asigurare de accidente încă de la fondare, din 1998. „Cazurile de asigurare sunt multe şi diferite. Am avut şi situaţii de deces, şi de invaliditate, dar toate au fost rezolvate conform legislaţiei“, a adăugat Dinu Gherasim.

Potrivit avocatului Sergiu Dodon, specializat în astfel de procese, numărul de litigii dintre companiile de asigurare şi clienţii acestora a crescut odată cu apariţia crizei economice.

„A scăzut numărul creditelor acordate, a contractelor de leasing financiar, volumul de cumpărări etc. Toate necesitau implicarea contractelor de asigurare: a riscului, a vieţii, a afacerii, a imobilului, a automobilului luat în leasing. Astfel, au scăzut şi încasările la companiile de asigurări. Companiile se văd obligate să dimunueze şi achitările“, explică specialistul.

Potrivit avocatului Sergiu Dodon, companiile de asigurări apelează la mai multe tertipuri pentru a nu achita despăgubiri.

„În cazul unor prime mari, firmele încearcă să tergiverseze dosarul, iar atunci când e vorba de sume mici - să scadă neîntemeiat numărul despăgubirilor plătite. Pentru o mie de lei, puţini vor apela la judecată. Avocatul costă mai mult“, spune el.   

Cât despre cazul Liliei Caliman, specialistul comentează: „Ştiind cât timp durează o anchetă penală, reprezentanţii firmei înţeleg că asta ar însemna o tergiversare de un an sau doi. Între timp, reuşeşte să câştige cel puţin un milion de lei din alte contracte“, explică Sergiu Dodon.

Potrivit juristului, pentru ca situaţia pe piaţa asigurărilor să se redreseze e nevoie de sancţiuni mai dure. „Moldovenii au pierdut încrederea în aceste companii la fel ca şi în politică. Se impun acţiuni mai drastice din partea Comisiei Naţionale a Pieţii Financiare“, crede avocatul.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite