Vladimir Voronin deschide clasamentul politicienilor post-sovietici din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Voronin
Vladimir Voronin

Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, ocupă primul loc în top 10 politicieni post-sovietici ai Republicii Moldova.

Voronin este urmat de Petru Lucinschi, cel de-al doilea preşedinte al Moldovei, iar pe locul 3 s-a clasat deputatul Iurie Muntean, membru al PCRM. Clasamentul a fost realizat de către Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” în cadrul studiului „Cum să ne debarasăm de post-sovietism?”, transmite Info-Prim Neo.

În top au mai ajuns fostul preşedinte al Parlamentului, Eugenia Ostapciuc – pe locul 4, preşedintele fracţiunii democraţilor în Parlament, Dumitru Diacov – locul 5 şi preşedintele Partidului Social-Democrat, Victor Şelin – locul 6. Pe locul 7 s-a clasat actualul preşedinte al Curţii de Conturi, Serafim Urecheanu, pe locul 8 – fostul prim-ministru Vasile Tarlev, pe locul 9 – başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal. Comunistul Artur Reşetnicov e pe ultimul loc în clasament.

La realizarea topului au participat 36 de experţi, care le-au pus politicienilor moldoveni note în funcţie de cât de multe acţiuni care dau dovadă de mentalitate post-sovietică au făcut aceştia.

Studiul, în cadrul căruia şi a fost realizat topul, cuprinde trei state post-sovietice – Republica Moldova, Georgia şi Ucraina. Autorii studiului pentru Moldova, experţii IDIS „Viitorul” Leonid Litra şi Cornel Ciurea, au comunicat în cadrul unei conferinţe de presă de astăzi că au rămas surprinşi de faptul că în top nu a ajuns niciun politician din conducerea de vârf a ţării – preşedintele, prim-ministrul sau preşedintele Parlamentului.

Potrivit anchetelor completate de cei 36 experţi, cel mai aproape de top este liderul democrat, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, care s-a clasat pe locul 11. Premierul Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal-Democrat, s-a clasat pe locul 22, iar preşedintele ţării, Nicolae Timofti – pe 37. Unii dintre cei prezenţi la prezentarea studiului „Cum scăpăm de post-sovietism?” au remarcat că în caracteristicile de apreciere a politicienilor s-ar încadra şi al treilea lider al alianţei de guvernare, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.

Expertul Cornel Ciurea a precizat că cei care au completat anchetele au notat politicienii la sfârşitul anului 2012, când încă nu se ştia despre tragedia din Pădurea Domnească şi nu au văzut reacţiile celor de la conducere.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite