Vlad Bătrîncea: Expulzarea celor şapte cetăţeni turci a fost coordonată de Vlad Plahotniuc. Igor Dodon a avut doar de pierdut de pe urma acestui caz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Secretarul executiv al PSRM, Vlad Bătrîncea, îi ia apărarea lui Igor Dodon şi susţine că preşedintele ţării nu are legătură cu expulzarea celor şapte cetăţeni turci, directori şi profesori de la Liceul Orizont, aşa precum afirmă opoziţia. Potrivit socialistului, imaginea şefului statului are doar de suferit de urma acestui caz.

Vlad Bătrîncea consideră că expulzarea celor şapte cetăţeni s-a produs la comanda liderului PDM, Vlad Plahotniuc, care „este o persoană capabilă de anumite combinaţii şi manevre”. 

Socialistul se arată convins că în acest caz a fost executată „o decizie politică”, iar Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) ar fi primit instrucţiuni de la cel mai înalt nivel din stat cum ar trebui să procedeze.

El afirmă că lui Vlad Plahotniuc îi convine „o ciocnire” dintre partidele de dreapta şi cele de stânga pentru a-şi trage foloase electorale propriului partid, prin a atrage voturi din ambele tabere.

Deputatul PSRM a menţionat că lui Igor Dodon nu-i este convenabilă expulzarea celor şapte cetăţeni turci, deoarece „mediatic a bătut doar în preşedintele ţării”, subliniind că în aceste circumstanţe este pusă în pericol chiar şi vizita lui Recep Erdogan la Chişinău, care urma să vină la luna octombrie la inaugurarea clădirii Preşedinţiei, reparată din banii Guvernului Turciei.

„Igor Dodon nici nu a reuşit să se documenteze asupra acestor lucruri şi deja a pornit acest atac masiv asupra lui”, a subliniat parlamentarul la emisiunea „Adevărul Live”.

În opinia sa, SIS a încălcat legislaţia naţională când a decis să-i expulzeze în Turcia pe angajaţii liceului Orizont, lipsindu-i de posibilitatea de a le da opţiunea să aleagă un stat terţ, în condiţiile în care exista riscul ca viaţa acestora să fie pusă în pericol în Turcia.

Amintim că şapte cetăţeni turci, angajaţi ai Liceului moldo-turc Orizont din Chişinău, printre care directorul filialei Durleşti, directorul filialei Ciocana şi directorul filialei Ceadâr-Lunga, au fost reţinuţi de către ofiţerii SIS, după care expulzaţi din ţară, fiind suspectaţi de legături cu o grupare islamistă. 

Presa din Turcia scrie că autorităţile moldovene i-au reţinut şi extrădat pe cetăţenii turci la solicitarea venită de la Ankara. Cetăţenii turci reţinuţi activează la Liceul Orizont, instituţie de învăţământ finanţată de clericul Fethullah Gulen, acuzat de Recep Erdogan că ar fi organizat lovitura de stat din 2016. De atunci, Turcia a pornit o represiune naţională şi internaţională a oamenilor lui Gulen.

Potrivit unor surse, cetăţenii turci sunt, de asemenea, solicitanţi de azil politic pe teritoriul Republicii Moldova pe motiv că viaţa lor e în pericol în Turcia. Cu toate acestea, autorităţile au luat decizia să-i expulzeze anume în Turcia.

Directorul adjunct al filialei Durleşti a declarat pentru TV8 că reţinerile SIS s-au produs la comanda preşedintelui turc, Recep Erdogan, pentru că aceştia au refuzat să-l sprijine. El a menţionat că nu există temei legal pentru reţinerea şi expulzarea acestora.

În acelaşi timp, unele partidele de opoziţie, Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, susţin că acesta este preţul pe care trebuie să-l plătească Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon pentru Recep Erdogan, după ce liderul de la Ankara s-a angajat să repare clădirea Preşedinţiei R. Moldova din banii Turciei.

Vicepreşedintele Parlamentului Valeriu Ghileţchi afirmă că „operaţiunea privind expulzarea conducerii Liceului Teoretic Orizont ridică semne de întrebare”. În opinia sa, într-un stat de drept asemenea decizii trebuie să fie bazate pe dovezi clare, nu doar suspiciuni, precum că aceşti profesori aveau legături sau finanţau organizaţii islamiste.

Secretarul de Stat al Ministerului Justiţiei, Nicolae Eşanu, avertizează autorităţile de la Chişinău că Moldova ar putea fi condamnată la CEDO pe cazul reţinerii cetăţenilor turci care activau la Liceul Orizont.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a solicitat organizarea unor audieri parlamentare în cazul expulzării din ţară a şapte cetăţeni turci, directori şi profesori de la Liceul moldo-turc Orizon.

Igor Dodon a rămas dezamăgit de modul în care presa a reflectat subiectul privind reţinerea şi expulzarea celor şapte cetăţeni turci, angajaţi ai Liceului moldo-turc Orizon, şi a afirmat că nu-l mai uimesc „standardele duble ale presei”. Potrivit lui, anterior „au fost expulzări mai urâte, pe criterii strict politice”.

Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, a cerut Chişinăului să respecte statul de drept.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite