Irina Vlah propune ca alegerile başcanului să aibă loc pe 17 februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Irina Vlah, başcanul UTA Găgăuzia, propune ca alegerile pentru başcan să se desfăşoare pe 17 februarie 2019. O iniţiativă în acest sens a fost depusă luni, 10 septembrie, la Adunarea Populară. Într-o conferinţă de presă, Irina Vlah a declarat că va candida la următoarele alegeri pentru a putea să continue programele pe care le-a desfăşurat pe parcursul a trei ani şi jumătate, transmite IPN.

„La începutul anului Găgăuzia, ca şi toata Republica Moldova, intră în perioada electorală. Pe 24 februarie vor avea loc alegeri în Parlamentul Republicii Moldova. Anul viitor Găgăuzia urmează să desfăşoare alegerile başcanului. În 2015 alegerile şefului regiunii autonome au avut loc pe 22 martie, a fost un singur tur de scrutin, iar pe 15 aprilie am depus jurământul. Actuala legislaţie electorală a Găgăuziei permite desfăşurarea alegerilor başcanului şi în a doua jumătate a anului viitor. Însă eu consider acest fapt extrem de inoportun”, a declarat Irina Vlah.

Potrivit ei, în primul rând, actuala legislatură a Parlamentului practic şi-a extins mandatul cu încă trei luni, iar astfel de încercări de uzurpare a puterii trezesc o indignare justificată. În opinia sa, Găgăuzia trebuie să devină pentru întreaga ţară un exemplu de cultură politică înaltă. „În timp ce parlamentarii se ţin de putere până în ultimul moment, în Găgăuzia alegerile trebuie să aibă loc în termen. Sunt categoric împotriva tergiversării desfăşurării alegerilor în regiunea noastră autonomă”, a notat başcanul.

Potrivit Irinei Vlah, deja la începutul primăverii, başcanul care va deţine un mandat de patru ani va începe conlucrarea cu noua majoritate parlamentară şi cu un nou guvern.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite