Vitalie Gămurari: Ne-am dori ca România să participe la soluţionarea conflictului transnistrean. Chişinăul s-a trezit singur în faţa Moscovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vitalie Gămurari, afirmă că regretă că Bucureştiul a fost exclus din formatul de negocieri privind soluţionarea conflictului transnistrean. Potrivit lui, „Chişinăul s-a trezit singur în faţa Moscovei şi Kievului care susţineau Tiraspolul”, iar „efectele acestei erori s-au simţit de-a lungul anilor”.

„Evident că ne-am dori ca România să participe activ la procesul de reglementare a conflictului transnistrean, în contextul în care este şi membru al Uniunii Europene. Or, este foarte clar că situaţia poate fi schimbată doar odată cu „internaţionalizarea” acestui conflict, am în vedere implicarea în dialogul politic a mai multor factori, inclusiv România ca ţară care conştientizează efectele nesoluţionării unui conflict în zona bazinului Mării Negre, spaţiu care odată cu ocuparea în 2014 a Crimeii de către Rusia, a devenit şi mai sensibil din punct de vedere al securităţii regionale”, a declarat Vitalie Gămurari într-un interviu pentru lact.ro.

În opinia sa, rolul României în procesul de reglementare a conflictului de pe Nistru este important şi pentru că „România are o tradiţie bogată în materie de drept internaţional umanitar, iar Asociaţia română de drept umanitar întreţine legături amicale cu asociaţiile similare din diverse state, inclusiv cele ce au avut de afacere cu justiţia tranziţională”.

„Astfel, acest proces ar putea fi asigurat de participarea unor experţi de talie, fie este vorba despre unii experţi, reprezentanţi ai Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, fie despre unii experţi naţionali care au participat la diverse stadii de negocieri în contextul punerii în aplicare a mecanismelor justiţiei tranziţionale”, a subliniat Gămurari.

El a accentuat că „practica demonstrează că în procesul de reglementare a unei situaţii conflictuale, inclusiv post-conflict, trebuie implicaţi actori internaţionali, care între timp sunt şi garanţi ai continuităţii dialogului politic cu obiective bine definite şi cu anumite strategii de durată elaborate cu participarea părţilor la conflict”.

„Exemplul Irlandei de Nord este unul benefic. Pe lângă faptul că liderii catolici şi protestanţi au putut depăşi anumite ambiţii dictate de egoul personal, părţile au putut solicita şi asigura implicarea în procesul de negocieri a unor actori internaţionali influenţi, dar în acelaşi timp şi credibili”, a menţionat reprezentantul PDM.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite