VIDEO Secretele din scrisorile soldaţilor ucraineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ivan Kravcişin prezintă calendarul şi vorbeşte despre fata care a adunat bani pentru bărbaţii de pe front. FOTO: CFUM
Ivan Kravcişin prezintă calendarul şi vorbeşte despre fata care a adunat bani pentru bărbaţii de pe front. FOTO: CFUM

Regizorul ucrainean Ivan Kravcişin a prezentat la Chişinău proiectul „Scrisori trimise pe front: Frumuseţea este eternă, armamentul este destructibil”. Pentru a dezvălui faţa ascunsă a conflictului din Ucraina, autorul a realizat un calendar şi un film de scurtmetraj, unde au participat femei ucrainene îmbrăcate în port popular, ale căror rude au luptat în războiul din estul Ucrainei.

Calendarul cu imagini inedite cu femei ucrainene în port naţional a fost tradus la Chişinău de către Comunitatea Femeilor Ucrainene din Republica Moldova (CFUM). 

Regizorul Ivan Kravcişin a spus că iniţial îşi dorea un film despre bărbaţii ce transmit scrisori de pe front acasă. Însă când a mers la luptătorii de pe front pentru documentare, aceştia îi arătau fotografii cu soţia, copiii, mama sau chiar câinele lor. „Doream să intru în sufletul omului care a fost pus în situaţia de a omorî alţi oameni cu arma sa. Dar fiecare îmi arăta o fotografie şi-mi spunea: uite ce soţie frumoasă am, ce copil frumos, ce câine am. Eu am înţeles că trebuie să revin acasă şi să filmez soţiile şi fiicele acelor bărbaţi”, povesteşte autorul. 

Întoarcerea la origini

Potrivit autorului, proiectul este unul despre front, dar nu doar despre frontul din estul Ucrainei. „Proiectul este despre front, dar nu frontul de luptă/omor cu utilizarea armamentelor. Este frontul din inima fiecărui dintre noi, despre lupta cu indiferenţa, lenea, şi despre învingerea frumosului”. 

În filmul de scrutmetraj s-au filmat două fete, care au cântat melodia de pe coloana sonoră a producţiei video la minus 20 de grade celsius în costume populare. Una dintre ele a adunat aproximativ 300 milioane de hrivne, echivalentul a 10 milioane de dolari, pentru soldaţii din zona de război. Iniţiativa de a aduna bani de la oamenii din Ucraina şi din diaspora ucraineană a fost absolut voluntară. 

Portul popular este codul genetic al unui popor 

Ivan Kravcişin susţine că omul care-şi cunoaşte istoria şi rădăcinele sale, ştie cine este şi de unde vine, nu poate fi manipulat sau influenţat de cineva. „Vrem să educăm un om, dar nu un membru al societăţii unificate, care poate fi manipulat. Omul care are opinia sa se supune greu majorităţii. Nu vă temeţi şi acţionaţi. Eu nu vreau să conving pe nimeni că trebuie să fie cu Ucraina pentru că costumul nostru popular este mai frumos şi slănina mai gustoasă. Cu 100-200 de ani în urmă, nici un om nu spunea că el este ucrainean şi de asta poartă costum. El purta un port pentru ca era fumos şi funcţional. Frumosul e frumos şi asta ne va salva. Frumosul e onest”, afirmă Kravcişin. 

„Omul trebuie să fie om”

Regizorul proiectului nu aşteaptă ceva de la nimeni, el luptă prin metode paşnice şi vrea ca lumea să înţeleagă cine sunt şi de unde vin. „Hotarele sunt create în capul omului. Omul bogat spiritual nu are frontiere. Omul sărac spiritual are tendinţa de a construi garduri şi obstacole. Noi luptăm cu indiferenţa. Dacă noi le-am răspunde tot aşa cum fac ei, ar ieşi ceva foarte urât. Frmuseţea e eternă, dar armamentul este distructibil”. 

Potrivit organizatorilor, calendarul şi filmul au generat valuri de oameni interesaţi de portul popular ucrainean. „Cu ajutorul frumuseţii portului popular, tradiţiilor noastre, limbii naţionale - noi alimentăm viitorul nostru. Pentru mine, acest calendar este un instrument eficient de diseminare a bunătăţii şi valorilor adevărate”, a mai menţionat Ivan Kravcişin. La Chişinău, regizorul a vizitat Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, unde, potrivit lui, sunt multe costume şi coroniţe asemănătoare celor din Ucraina.

Comunitatea Femeilor Ucrainene din Moldova va distribui calendarul regizorului Kravcişin în toate şcolile, muzeele şi bibliotecile din localităţile Republicii Moldova, unde sunt comunităţi de ucraineni. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite