VIDEO, INTERVIU Cristina Scarlat, câştigătoarea finalei Eurovision Moldova: „Pentru prima dată în carieră am simţit aceleaşi emoţii ca la 16 ani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artista care ne va reprezenta la Copenhaga a povestit că înainte de a urca pe scena selecţiei naţionale a trecut pe la biserică şi s-a rugat pentru o minune. Pentru Cristina Scarlat cea de-a treia finala naţională la care a participat „a fost un drum lung şi greu“.

Finala Eurovision de sâmbătă a fost o competiţie a contradicţiilor. Deşi spectacolul din acest an, găzduit în studiourile Moldova 1, a atras mai multe critici ca de obicei, efectele scenice au fost mai inspirate decât în alte ediţii. Boris Covali a fost primul favorit, fiind preferatul publicului. Şi totuşi ţara noastră va fi reprezentată la competiţia de la Copenhaga de câtre Cristina Scarlat şi piesa ei, „Wild Soul“, care a fost preferata juraţilor, în timp ce Covali a ieşit, în viziunea specialiştilor, abia al treilea.

Cum te-ai pregătit pentru finala Eurovision Moldova?

Am avut un drum foarte lung şi greu. Sincer, nu m-am aşteptat să câştig. Chiar am fost la biserică şi m-am rugat lui Dumnezeu să facă o minune. Pentru că vin dintr-o familie cu oameni de artă, care au lucrat în cultură toată viaţa lor şi nu avem mari posibilităţi financiare. Până la urmă mă bucur că s-a împlinit visul meu şi sper să-mi aducă cât mai multe clipe frumoase.

Nu este prima ta participare la Eurovision Moldova.

E pentru a treia oară când particip.

Ai avut emoţii?

Pentru prima dată în toată cariera mea am simţit aceleaşi emoţii intense ca la 16 ani, când am urcat pentru prima dată pe o scenă. Cu toată experienţa pe care o am, competiţia este competiţie şi, din punct de vedere emotiv, îşi face efectul.

Ai elevi cu care te mândreşti, în calitate de profesor de canto?

Lucrez de opt ani în acest domeniu. Am avut foarte mulţi discipoli. Una dintre elevele mele a mers şi în finala Eurovision Moldova. N-aş vrea să-i spun numele, fiindcă fiecare dintre concurenţi are drumul lui.

Ce vom vedea nou în spectacolul tău, la Copenhaga?

Nu vă pot spune acum ce vom schimba, fiindcă de-abia am coborât de pe scenă. N-am fost pregătiţi să câştigăm, pe bune. Nu exclud schimbări în coregrafie, în costume şi în piesă. Acum facem o strategie de promovare a piesei. Voi avea un producător, dar pe care încă nu l-am selectat.

Pe unde veţi promova piesa şi cu ce bani o veţi face-o?

Până acum scopul nostru a fost să ne prezentăm bine pe scena noastră, fără să ne gândim ce facem mai departe. Acum deja ne gândim ce vom face în următoarea etapă. Totodată, toate investiţiile de până acum mi le-am asumat personal şi am intrat şi în datorii. Nu fac parte dintr-o familie de oligarhi. Precum v-am spus, suntem oameni de artă, am investit în muncă, în talent, în valori ce ţin de creaţie şi asta mi-a adus un rezultat mare. Mai departe sunt sigură că vom avea parte de susţinerea necesară. Voi alege cu cine să îmi asociez imaginea, fiindcă este o chestiune delicată. Este un an electoral şi bănuiesc că vor fi multe încercări. Vom fi foarte atenţi cu sponsorizările.

Ce părerea ai despre scandalul declanşat de Boris Covali? A fost unul dintre marii favoriţi.

Îmi pare rău pentru Boris. Am fost şi eu în pielea lui şi ştiu ce înseamnă asta. Într-o competiţie câştigă unul singur. Am fost conştientă că Boris e un mare concurent şi are toate şansele să meargă mai departe. Cu atât mai mult cu cât beneficiază de o susţinere financiară serioasă, ceea ce eu nu am avut. Nu sunt de acord cu el că n-ar fi câştigat fiindcă-i rus. Eu n-am cântat piesa în limba română şi n-am cântat despre tricolor şi despre unire şi n-am avut nici textier de limbă română.

Pe votul căror ţări mizezi în concursul internaţional?

Nu m-am gândit la asta, fiindcă trebuie să ne apucăm de lucru şi avem puţin timp la dispoziţie. La Eurovision, Moldova aşteaptă susţinerea fraţilor noştri de peste Prut şi de la vecinii noştri din Ucraina şi, poate, de la Rusia. Am să mă străduiesc să-mi perfecţionez produsul cu care-am câştigat şi sper să fie o imagine demnă pentru ţara noastră.

Cum reuşeşti să îmbini activitatea din orchestra prezidenţială şi pregătirea pentru Eurovision?

Am noroc că băieţii mi-au dat 10 zile libere de la serviciu. Mai departe cred că voi avea parte de un concediu, fiindcă toată lumea realizează că am nevoie de mult timp pentru pregătire.

Cântăreaţă de romanţe şi pianistă în Orchetra prezidenţială

Cântăreaţa care a câştigat finala Eurovision Moldova din acest an este masterand în Culturologie, la Academia de Teatru, Muzică şi Arte din Chişinău, predă canto într-o şcoală de teatru şi de doi ani cântă la pian în Orchestra Prezidenţială. În 2000 s-a clasat pe locul 3, la Târgovişte, în cadrul Concursului Internaţional „Crizantema de Aur“ şi a luat premiul cel mare al concursului de romanţe „Crizantema de Argint“ din Chişinău. În 2001 a câştigat primul loc la Festivalul Internaţional de Muzică „Şlagărul de aur“ din Belarus.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite