Valeriu Lazăr: prognoze economice pozitive pentru primul semestru al anului viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit ministrului Economiei pentru prima jumătate a anului viitor Republica Moldova va avea parte de premise pozitive în ceea ce priveşte creşterea exporturilor,  datorită stabilităţii anticipate din zona euro şi a ascensiunii economică resimţite de SUA şi de Rusia.

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a reiterat faptul că condiţiile climaterice şi prognozele pentru prima perioadă din 2013 sunt favorabile unei noi creşteri economice, relevă Info-Prim Neo. Această declaraţie a fost făcută în şedinţa Comitetului Naţional de Stabilitate Financiară, unde au fost puse în discuţie situaţia macroeconomică şi cea financiar-bancară din anul curent, dar şi prognozele pentru anul viitor. 

Oficialii din Guvern au constatat că, în ciuda secetei din această vară, care a dus la o evoluţie modestă a economiei, avem stocuri suficiente pentru sectorul agro-alimentar. De asemenea, au fost anunţate şi premise pozitive pentru creşterea exporturilor în prima jumătate a lui 2013, pe fondul stabilităţii anticipate din zona euro şi a semnalelor pozitive înregistrate de economia SUA şi cea rusească.

”Profitabilitatea băncilor a crescut în anul curent cu 951 de milioane de lei. Rata medie a dobânzii la credite este într-o scădere graduală, ceea ce ar trebui să impulsioneze creditarea agenţilor economici şi investiţiile”, a spus Dorin Drăguţanu, Guvernatorul BNM.

În cadrul acestei şedinţe a fost hotărâtă înfiinţarea unui subcomitet tehnic al Comitetului Naţional de Stabilitate Financiară. format din ministrul finanţelor, ministrul economiei, guvernatorul BNM şi vicepreşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite