Un senator american cere ajutorul șefilor Meta și Google pentru combaterea propagandei ruse în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA, Ben Cardin a expediat câte o scrisoare directorului executiv al Meta, Mark Zuckerberg și directorului executiv al Google, Sundar Pichai, solicitându-le să aloce resurse suficiente pentru a combate dezinformarea și falsurile referitoare la referendumul privind aderarea la UE din 20 octombrie.

Senatorul american cere ajut pentru combaterea dezinformării ruse. FOTO: Shutterstock
Senatorul american cere ajut pentru combaterea dezinformării ruse. FOTO: Shutterstock

,,Meta să ia măsuri împotriva dezinformării în Republica Moldova înaintea alegerilor cruciale din 20 octombrie. Nu doar că Moldova va alege un președinte luna viitoare, dar poporul moldovean va participa și la un referendum care va decide angajamentul clar al țării față de un viitor în Uniunea Europeană. Acesta este un moment unic în istoria Moldovei care va determina viitorul pentru generații de moldoveni – și decizia trebuie să fie exclusiv a moldovenilor. Gravitatea acestei decizii în fața poporului moldovean pune responsabilitatea pe partenerii Moldovei, precum și pe cei care ajută la moderarea unor părți cheie ale spațiului informațional din Moldova, pentru a preveni influența străină malefică din a interfera în una dintre cele mai importante alegeri pe care moldovenii o vor face vreodată. Meta are o oportunitate importantă în această lună de a asigura că poporul moldovean poate decide propriul său viitor. Sper că Meta va profita de această oportunitate pentru a se asigura că platformele sale sunt un forum pentru bine”, se arată în scrisoarea expediată lui Mark Zuckerberg.

Scrisorile citează dovezile oferite de guvernele Statelor Unite, Canadei și Regatului Unit referitoare la eforturile continue ale Kremlinului de a răspândi propaganda și dezinformarea în Republica Moldova.

„Guvernele Statelor Unite, Canadei și Regatului Unit au declarat împreună în iunie că actorii ruși folosesc dezinformarea pentru a submina democrația moldovenească în perioadei electorale, dar și după. Această declarație comună a expus operațiunile malefice de influență ale Kremlinului, dar revine celor care au capacitatea de a răspunde să o facă într-o manieră urgentă. În special, SUA și aliații au avertizat despre actorii ruși care urmăresc să „incite la proteste.” Consider că acest tip de comportament încalcă codul dumneavoastră de conduită și trebuie abordat”, a mai scris senatorul Ben Cardin. 

Canalele de Telegram, blocate 

Recent, canalele de Telegram ale mai multor membri ai Blocului Victorie au fost blocate, printre care oligarhul fugar Ilan Șor, deputata Marina Tauber și bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul.

Iar în luna iunie, paginile de Facebook ale pro-rusului Ilan Șor și ale apropiaților săi, precum Evghenia Guțul, Marina Tauber și Alexei Lungu au fost blocate, iar reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău au precizat că au sesizat în 2023 reprezentanții Meta.

,,SIS a informat, încă din 2023, compania Meta despre utilizarea de către persoanele afiliate factorului rus pentru promovarea dezinformării si propagandei. Informările au vizat o listă de pagini anonime care promovau publicitate plătită din fonduri ilegale, în special în perioada alegerilor locale generale din 2023”, au menționat cei de la SIS. 

Războiul hibrid al Rusiei 

Oficialii de la Chișinău au declarat în repetate rânduri că Rusia nu va ataca Republica Moldova, dar duce un război hibrid prin intermediul actorilor pro-ruși atât din țară, cât și de peste hotare. 

Iar unii analiștii consultați recent de ,,Adevărul” au afirmat că Rusia a intensificat războiul hibrid în Republica Moldova, schimbând narativele agresiunii odată cu anunțul Chișinăului privind organizarea în data de 20 octombrie a referendumului, dar și a scrutinului prezidențial.   

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite